ĐINPING: Komunistička partija stvorila “novi svijet”

0
196

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je povodom stogodišnjice vladajuće Komunističke partije da su ona i narod stvorili “novi svijet” i upozorio da će biti uzvraćeno stranim snagama koje pokušavaju da zastraše ovu zemlju.

Si je u jednočasovnom obraćanju na Trgu Tjenanmen rekao da će unaprijediti kinesku vojsku, da je posvećen “ponovnom ujedinjenju” sa Tajvanom i da će društvena stabilnost biti osigurana u Hong Kongu uz zaštitu bezbjednosti i suvereniteta Kine.

– Kineski narod nije dobar samo u uništavanju starog svijeta, nego je i stvorio novi svijet. Samo socijalizam može da spasi Kinu – rekao je Si, najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga, osnivača Narodne Republike.

On je dodao da narod Kine nikada neće dozvoliti da ga bila koja strana sila zastrašuje, vrši represiju nad njim ili ga potčinjava.

– Svako ko pokuša da to uradi razbiće glavu u krvi na Velikom zidu od čelika, koji je iskovalo više od 1,4 milijardi pripadnika kineskog naroda – naglasio je Si i dobio aplauz od 70.000 ljudi u publici na centralnom trgu u Pekingu.

Predsjednik, koji je na čelu Centralne vojne komisije, dodao je da se mora ubrzati modernizacija nacionalne odbrane i oružanih snaga.

– Svi sinovi i kćerke Kine, uključujući zemljake sa obje strane Tajvanskog moreuza, moraju raditi zajedno i ići naprijed u solidarnosti, odlučno razbijajući bilo kakve zavjere za “nezavisnost Tajvana” – naglasio je Si.

Komentarišući Hong Kong i Makau, on je rekao da će Kina “ostati vjerna slovu i duhu principa `Јedna zemlja, dva sistema`, prema kojem je ovim dvjema teritorijama obećan visok stepen autonomije.

Današnja proslava počela je preletom borbenih aviona i helikoptera koje je pratilo najviše državno rukovodstvo u centru Pekinga. Hor od 3.000 članova otpjevao je sedam socijalističkih pjesama.

Komunistička partija Kine u početku je regrutovala seljane i radnike, ali je kasnije evoluirala i usvojila tržišnu ekonomju i preduzetništvo prema formatu “socijalizma sa kineskim karakteristikama”, ali je zadržala lenjinistički model autoritarizma.

Partija je 2020. godine porasla za 2,43 miliona članova, a sada ih ima 95,15 miliona, navodi se u juče objavljenim podacima.

(Srna)

Ostavite komentar