Đokić: Jačanje energetskog sektora kroz reformu i investicije

0
350

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će Srpska jačati svoj energetski sektor kroz reformu i nove investicije u izazovnom vremenu zahtjeva energetske zajednice i globalno zbog uticaja na klimatske promjene.

“U narednom periodu želimo da povećamo obim investicija u sektor energetike u Republici Srpskoj i plan je da gradimo nove vjetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane, a važan nosilac tih poslova i investicione aktivnosti treba da bude `Elektroprivreda Republike Srpske` i želimo da njoj damo najveću podršku za ostvarenje novih investicija”, rekao je Đokić.

Nakon posjete preduzeću Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” ministar je u izjavi novinarima istakao potrebu Republike Srpske da bude otvoreno područje i za druge investitore i želju da ima što više inostranih investicija, čime pokazuje otvorenost privrednog sistema Republike.

“Izloženi smo novom pritisku koji dolazi od energetske zajednice i globalno zbog uticaja na klimatske promjene i djelovanje u pravcu smanjenja emisije štetnih gasova i krupnih čestica, da se dodatno smanji zagrijavanje vazduha, što se danas cijeni kao najsloženiji problem na planeti”, naveo je Đokić.

On je rekao da u tom smislu nastupa nepovoljan period za sve termoelektrane u svijetu, jer je cilj da se proizvodnja električne energije na ugalj jednog dana završi, što znači i da se termoelektrana u Ugljeviku mora zaustaviti u nekom budućem periodu.

“Mi ćemo učiniti sve da ona radi što duže i zato se i borimo da se sa tom bolnom činjenicom ne suočimo prerano, nego da je odgodimo za što je mogući duži period, zbog čega je bilo vrlo značajno što smo ovdje realizovali projekat odsumporavanja i tom investicijom direktno omogućili produženi život RiTE `Ugljevik`”, istakao je Đokić.

Ministar energetike i rudarstva Srpske je naveo da je to bila velika investicija, ali je doprinijela da RiTE “Ugljevik” nastavi da radi i da bude na korist gradu, regiji, Republici i cijelom sektoru energetike u širem smislu.

“Govorili smo danas o potrebi rekultivacije prostora na kojima je vršena eksploatacija uglja i razmatra se opcija da se na tim mjestima grade solarne elektrane veće snage, što je perspektiva za još nekoliko lokaliteta u Republici Srpskoj”, najavio je Đokić.

On je rekao da je sa članovima Uprave RiTE Ugljevik razgovarao o realizaciji planova i izrazio uvjerenje da ovo preduzeće ima respektabilnih kadrova koji će biti u stanju da se suoče sa problemima i da iznesu teret velike reforme.

“Elektroprivreda Republike Srpske je u ozbiljnom procesu restrukturisanja koji se nastavlja u proizodnim preduzećima koji će biti posebno vidljiv u toku naredne godine i za to se moramo ubrzano pripremiti i uspješno ga završiti”, poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, mora se osigurati i dalje normalno i bezbjedno snabdijevanje Republike Srpske električnom energijom, a jedan od ciljeva je i što više proizvedene električne energije koja bi mogla i da se izveze i time ostvari važan finansijski efekat.

Đokić je rekao da “Elektroprivreda Republike Srpske” i njena Direkcija čini velike napore da se neke stvari u ovom sistemu reformišu i da se mora nastaviti u tom pravcu.

“To znači da se i dalje mora voditi računa o svim troškovima, da se odgovorno upravlja rashodima, te da istovremeno u sistemu `Elektroprivrede` radimo na redefinisanju ekonomskih odnosa koji će biti neka vrsta zaštite i sigurnosti za ovaj sistem”, istakao je ministar.

On je izarzio nadu da će nakon reformi kroz koje će proći energetski sektor u Republici Srpskoj imati bolje stanje i ostvarivati bolje rezultate.

“Vjerujem da je energetika budućnost Republike Srpske, budućnost su nove velike investicije u nove proizvodne objekte, hidroelektrane, solarne i vjetroelektarne, uz kvalitetno održavanje postojećih termoelektrana”, zaključio je Đokić.

Ministar energetike i rudarstva je najavio da će u narednih 20 dana biti održan sastanak na kome će Vlada i predstavnici zavisnih preduzeća, posebno proizvodnih, govoriti o novim mjerama za unapređenje energetskog sektora Republike Srpske.

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je da su u dosadašnjem dijelu godine ostvarili planske rezultate proizvodnje električne energije od 1.075.000 megavat časova i proizvodnju uglja od preko 1.350.000 kubika.

On je naveo da su na današnjem sastanku upoznali ministra Đokića o problemima u funkcionisanju i novim investicijama koje su u planu.

“To je izgradnja fabrike gipsa sa kineskom kompanijom `BMB`, za šta imamo saglasnost Vlade Republike Srpske za potpisivanje ugovora i očekujemo da poslije 1. decembra potpišemo ugovor i krenemo u realizaciju projekta vrijednog 55 miliona evra koji će omogućiti zapošljavanje 90 radnika”, rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, ovom proizvodnom preduzeću slijedi i restruktuiranje.

“Uprava RiTE Ugljevik je spremna za to i očekujemo da restruktuiranje prođe u narednih godinu do dvije, čime će na neki način pojeftiniti proizvodnja električne energije i mi ćemo tome dati pun doprinos”, istakao je Stojanović.

Ostavite komentar