DOBRO RASPOLOŽEN: Kim Jong Un “ukrao” kapu admiralu (VIDEO)

0
190

Lider Severne Koreje Kim Džong Un koji se smeje “ukrao” je kapu mornaričkog admirala uz maničan aplauz dok je najavljivao lansiranje prve severnokorejske podmornice za nuklearni napad.

U scenama koje neprijatno podsećaju na dečiju rođendansku zabavu, diktator je skinuo sopstveni šešir i kikotao se dok je umesto toga stavljao kapu admirala Kim Miong Sika.

Taj potez podstakao je njegove druge mornaričke šefove da oduševljeno aplaudiraju, a snimak je obišao planetu.

Video savršeno prikazuje kult ličnosti koji okružuje Kima i preseca oštru suprotnost sa ozbiljnošću događaja u kojem se odvijao.

Kim je opisao lansiranje nove podmornice kao ključni korak u njegovim naporima da izgradi nuklearno naoružanu mornaricu koja će se suprotstaviti Sjedinjenim Državama i njihovim azijskim saveznicima.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija saopštila je da je brod – nazvan „Heroj Kim Kun Ok“ – dizajniran da lansira taktičko nuklearno oružje iz podvodnog prostora, ali nije precizirala broj projektila koje može da nosi i ispali.

Južnokorejski zvaničnici bili su skeptični da će podmornica raditi kako je Severna Koreja opisala i rekli su da verovatno nije spremna za operativnu dužnost.

Ali njeno lansiranje je podvuklo posvećenost Pjongjanga da proširi domet svog nuklearnog arsenala sistemima koje je teže otkriti unapred.

Na osnovu komentara Kim Džong Una i fotografija severnokorejskih državnih medija, verovatno je da je podmornica ista ona koju je Kim pregledao 2019. godine dok je bila u izgradnji, što su stručnjaci tada ocenili kao pokušaj da se konvertuje postojeća podmornica klase Romeo.

Izgleda da podmornica ima najmanje 10 lansirnih cevi – četiri od njih su očigledno veće od ostalih šest – koje su verovatno dizajnirane za rakete.

Severna Koreja je ranije imala samo jednu poznatu podmornicu sposobnu da ispali projektil, ali taj brod ima jednu lansirnu cev i analitičari su je smatrali platformom za testiranje.

Procenjuje se da Severna Koreja ima oko 70-90 podmornica na dizel motor u jednoj od najvećih svetskih podmorničkih flota. Ali to su uglavnom stare podmornice sposobne da lansiraju samo torpeda i mine, a ne rakete.

„Ova podmornica, iako je u velikoj meri modifikovana, zasnovana je na tehnologiji sovjetskog porekla iz 1950-ih i imaće inherentna ograničenja. Ipak, u smislu komplikovanja izazova ciljanja sa kojima će se suočiti SAD i njihovi saveznici, podmornica će služiti ciljevima Severne Koreje“, rekao je Ankit Panda, ekspert Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Severna Koreja je ranije testirala različite rakete dizajnirane da se ispaljuju iz podmornica, dok je pokušavala da izvrši nuklearne udare iz podvodne površine, što bi u teoriji pojačalo njeno odvraćanje tako što bi obezbedilo sposobnost da uzvrati nakon apsorbovanja nuklearnog napada na kopnu.

Podmornice sa balističkim projektilima bi takođe dodale pomorsku pretnju rastućoj kolekciji oružja na čvrsto gorivo na severu ispaljenog iz kopnenih vozila koja su dizajnirana da savladaju raketnu odbranu u Južnoj Koreji i Japanu.

Ipak, bilo bi potrebno znatno vreme, resursi i tehnološka poboljšanja da bi zemlja pod velikim sankcijama izgradila flotu od najmanje nekoliko podmornica koje bi mogle da putuju tiho i pouzdano da izvode napade, kažu analitičari.

U govorima na ceremoniji porinuća broda u sredu i inspekciji na brodu u četvrtak u vojnom brodogradilištu, Kim je izrazio zadovoljstvo što je zemlja napravila sopstvenu podmornicu za nuklearne napade kako bi se suprotstavila naprednim pomorskim sredstvima SAD, saopštila je KCNA.

Kim je poslednjih nedelja naglašavao potrebu za jačanjem mornarice zemlje, fokus za koji neki analitičari kažu da bi mogao biti vođen željom da se proširi vojna saradnja sa Rusijom, što je sugerisalo mogućnost kombinovanih vojnih vežbi između zemalja.

Takođe se spekuliše da se Kim sprema da uskoro poseti Rusiju radi sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom radi razgovora o prodaji oružja kako bi se popunile ruske rezerve koje su se iscrpele ratom protiv Ukrajine.

(nova.rs)

Ostavite komentar