DODIK: Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima

0
212

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se na Samitu “17 plus jedan”, na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Samit je otvorio kineski predsjednik Si Đi Ping, a odmah potom govorio je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Godina 2020. pokazala nam je svu ranjivost naše civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima, jer samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima, koje nam je donijela pandemija izazvana korona virusom. Stoga ovom prilikom izražavam punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio uvaženi predsjednik Si, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta. Format saradnje Кine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava nam da kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevaziđemo brojne poteškoće sa kojima se suočavaju naše zemlje”, rekao je Dodik u obraćanju.

Dodik je zatim govorio i o značajnim infrastrukturnim projektima.

“Od brojnih projekata, koje smo realizovali sa našim kineskim partnerima ili čija je realizacija u toku, posebno bih ovom prilikom izdvojio izgradnju Termoelektrane Stanari. Termoelektrana Stanari predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat, koji smo radili u saradnji sa Кinom, ali i prvi projekat, koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje 17 plus 1, a kojeg je dodjelila Кineska razvojna banka. Termoelektrana Stanari značajno je doprinjela razvoju naše ekonomije i postala je uspješan primjer saradnje sa Кinom. Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma 17 plus 1”, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva govorio je i o saradnji u oblasti obnovljive energije.

Na ovom veoma značajnom skupu učestvuju i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

(ATV)

Ostavite komentar