Nakon smjene Zdravka Krivokapića, njegovi ljudi najavili formiranje novog pokreta

0
180

Dan nakon neizglasavanja povjerenja vladi Zdravka Krivokapića u crnogorskoj Skupštini, ključno pitanje je da li će Dritan Abazorvić uspjeti da formira manjinsku vladu, narodski rečno navrat-nanos ili će građani na proljeće ponovo na izbore.

Do ponedjeljka neće biti jasno ni da li će biti formirana nova skupštinska većina.

Јedino je nova vijest da dva najbolje ocijenjena ministra iz Krivokapićeve vlade, finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Јakov Milatović, osnivaju politički pokret.

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić objavio je na društvenoj mreži Tviter da sa ministrom Јakovom Milatovićem osniva pokret.

Spaijić i Milatović su dvojica najbolje ocijenjenih ministara u vladi Zdravka Krivokapića kojoj je juče izglasano nepovjerenje.

Spajić i Milatović su kreatori programa “Evropa sad” koji je, između ostalog, najnižu platu u Crnoj Gori doveo do 450 evra, a prosječnu do 700 evra.

Obojica imaju bogato međunarodno iskustvo.

Preliminarne konsultacije među partijama parlamentarne većine u Crnoj Gori o formiranju nove vlade već su započete, a prvi zvanični razgovori uslijediće u narednim danima, izjavio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

– Prvi zvanični razgovori uslijediće već u narednim danima, kako smo i rekli, jer Crna Gora i građani ne smiju da čekaju – rekao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, razgovori će biti obavljeni sa Savezom građana Civis, Socijalističkom narodnom partijom, manjinskim partijama, ali i sa predstavnicima Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Glasovima 43 poslanika opozicije i koalicije Crno na bijelo sinoć je u Skupštini razriješena Vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Bečić na dnevnom redu

Socijalistička narodna partija i Demokratski front neće glasati za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

To su saopštili poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović i funkcionerka SNP-a funkcionerka Slađana Kaluđerović.

“Imali smo svi prilike da vidimo ponašanje Demokratske Crne Gore prema Socijalističkoj narodnoj partiji prethodnih nedjelja. Nećemo praviti dodatne probleme i tenzije unutar parlamentarne većine. Nećemo progutatit i zaboraviti stvari i riječi koje us izrečene nepravedno i nekulturno, politički nevaspitano ali zarad opšteg dobra nećemo glasati za smjenu predsjednika Skupštine”, kazala je Kaluđerović u emisiji na RTCG.

Đurović je rekao da DF neće “sa DPS glasati osim za zakone koji su dobri za opšte dobro Crne Gore…”

“Što se tiče gospodina Bečića nećemo glasati za njegovu smjenu”, rekao je Đurović.

Funkcioner GP URA, Zoran Mikić kazao je da će sjutra imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti “kako će glasati”.

“Ono što bih ja želio da čujem, a nijesam imao prilike od gospodina Bečića da li on stoji iza svega onoga što su rekle njegove partijske kolege ne samo u toku trajanja ove sjednice nego u prethodnih nekoliko sedmica. Da li stoji iza svih tih optužbi koje su oni iznijeli na račun URE i na račun lidera URE Dritana Abazovića o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe. Ako on stoji iza tih optužbi onda je pitanje da li možemo mi da sarađujemo ako on to stvarno misli… Ako neko ima dokaze neka podnese krivičnu privjavu i predloži svjedoke koje treba saslušati po tom osnovu”, rekao je Mikić.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o smjeni Bečića zakazana je za 7. februar.

Inicijativu za smjenu Bečića, koju je potpisalo 38 poslanika opozicionih partija – Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Albanske koalicije Jednoglasno, Skupštini je predata 21. januara.

Za smjenu Bečića potreban je najmanje 41 glas, što znači bi za to morao da glasa i neko iz vlasti.

(RTRS, Srna)

Ostavite komentar