DODIK: Šmit zbog Rezolucije NS RS neće biti visoki predstavnik

0
299

Rezolucija Narodne skupštine RS je doprinijela tome da Kristijan Šmit neće biti izabran za novog visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da mu je saopšteno da, iako ne može govoriti u ime Ambasade Ruske Federacije, da će sadašnja struktura ostati, a da se Rusija zalaže za zatvaranje OHR-a.

“Razgovori o novom visokom predstavniku su nestali s orbite i dnevnog reda političkih razgovora. U tom pogledu su zaključci Narodne skupštine RS bili veoma jasni. RS kao strana potpisnica Aneksa X mora biti dio prijedloga za visokog predstavnika. Ako nije dio, onda ne može da se potvrdi”, rekao je Dodik.

Naglasio je da su svi dosadašnji visoki predstavnici, osim Karla Bilta, bili imenovani protivzakonito na insistiranje SAD i EU, jer je po dejtonskim procedurama predviđeno da mora postojati saglasnost entiteta, odnosno Republike Srpske, te da se bez toga visoki predstavnik ne može potvrditi na Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je rekao da se EU i SAD pozivaju na vladavinu prava, a da na ovom pitanju krše pravo i zakone, imenujući visoke predstavnike na ovakav način.

On je naglasio da nezakonito postupanje i kad je u pitanju uloga Ustavnog suda BiH pokazuje da BiH ne može opstati kao država, i da se mora raspasti.

Što se tiče koalicionih odnosa SNSD-a i Demosa, oni su stabilni na republičkom i lokalnom nivou i usmjereni ka sprovođenju zacrtanih ciljeva, zaključeno je na sastanku delegacija ove dvije političke partije.

Dodik je istakao je da dvije političke partije imaju najviše usaglašene ciljeve.

“Moramo intenzivno raditi na poboljšanju određenih stvari, kao što je situacija u `Šumama Republike Srpske`”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Deosa, je naveo da će koalicioni partneri predvođeni SNSD-om za opšte izbore u BiH koji bi trebalo da budu održani 2022. godine osmisliti najbolje programe.

On je naveo da SNSD i Demos nemaju različite političke stavove.

(Nezavisne)

Ostavite komentar