DRASTIČAN PAD: SDS izgubio u svim gradovima Republike Srpske

0
377

Srpska demokratska stranka /SDS/, kao najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj na ovim lokalnim izborima u odnosu na prethodne, održane u oktobru 2016. godine, doživjela je drastičan pad u broju glasova za odbornike u gradskim skupštinama u Republici Srpskoj.

Najveći pad zabilježen je u Doboju, gdje je SDS 2016. godine osvojio 12.847 glasova, dok su na ovim izborima toj stranci povjerenje dala svega 493 glasača, kao i u Bijeljini, gdje su na izborima prošle godine imali 12.485 glasova, dok su na ovim izborima osvojili tek 3.971.

U Banjaluci je prije četiri godine ova stranka imala 8.872 glasa, a u nedjelju je dobila povjerenje tek 3.469 osoba. Slično je bilo i u Gradišci, gdje su na lokalnim izborima 2016. godine imali 3.966 glasova, a na ovim izborima tek 1.430.

U Prijedoru su izgubili 2.359 glasova u odnosu na prošle izbore, dok su u Zvorniku dobili 1.783 glasa manje. Ozbiljan pad zabilježen je i u Trebinju, gdje su prije četiri godine imali 2.301 glas, a ove godine tek 1.032, piše ovaj list, pišu “Nezavisne novine”.

U SDS-u kažu da su, na određeni način, ovakav rezultat očekivali i nagovijestili. Kako ističu, rezultat na ovim izborima treba posmatrati kao konsolidaciju stranke jer su, nakon opštih izbora 2018. godine, imali teško stanje – i finansijsko, i kadrovsko, i organizaciono.

“Takvo stanje bilo je posljedica izbornih rješenja. I pored svih najava da će SDS na ovim lokalnim izborima nestati, izdržali smo i s optimizmom gledamo u budućnost”, rekao je generalni sekretar SDS-a Zoran Latinović.

On je istakao da će, nakon konačnih rezultata lokalnih izbora, biti urađena ozbiljna analiza koja će pokazati koje poteze treba povući, uključujući i angažovanje novih ljudi jer je očigledno da je u pojedinim mjestima došlo do zamora. Latinović je istakao da postoji dobra baza SDS-a za iskorak 2022. godine, do kada će se stranka konsolidovati.

I u Brčkom, kada je riječ o SDS-u, zabilježen je ozbiljan pad, s obzirom na to da su 2016. godine imali 5.908 glasova, a na ovim izborima uspjeli dobiti podršku tek 1.068 glasača.

Kada je riječ o mandatima u gradskim skupštinama u Republici Srpskoj, u najvećem broju slučajeva SDS će ih u naredne četiri godine imati duplo manje.

Takva situacija je u Banjaluci, gdje su u Skupštinu grada 2016. godine ušli sa tri mandata, a ovaj put sa jednim. Slično je i u Bijeljini, gdje su prije četiri godine dobili sedam odbornika, a na ovim izborima svega tri.

U Trebinju će SDS u naredne četiri godine imati tri odbornika, jednog manje nego što je imao 2016. godine, a ubjedljivo najgora situacija je u Doboju, gdje je 2016. godine osvojio 11 mandata, dok ove godine nije prešao ni cenzus.

I u Prijedoru je SDS 2016. godine osvojio pet odborničkih mjesta, dok sasvim sigurno u naredne četiri godine neće imati više od tri odbornika, a gotovo ista situacija je i u Zvorniku, mada je lako moguće da SDS u ovoj gradskoj skupštini sa pet odbornika padne na dva.

(Srna)

Ostavite komentar