EP traži uvođenje minimalne zarade u EU

0
286

Evropski parlament juče je usvojio rezoluciju o smanjivanju razlika i suzbijanju siromaštva među zaposlenima.

U njoj traži uvođenje minimalne zarade, jednakost uslova rada za sve, uključujući i digitalne poslove, kao i ukidanje različitih plata za muškarce i žene.

Načelo da sa zaposlenjem nestaje siromaštvo ne važi u sektorima s niskim primanjima, kao ni za one koji rade u nesigurnim i netipičnim radnim uslovima, istakli su evroposlanici, zatraživši uvođenje minimalne plate i jednake uslove rada za sve.

Rezolucija o smanjenju nejednakosti, s posebnim naglaskom na siromaštvo uprkos zaposlenju, usvojena je na plenarnoj sednici sa 365 glasova za, protiv, uz 208 uzdržanih, objavio je Evropski parlament, prenosi Hina.

Poslanici su podržali predlog Komisije o direktivi EU o minimalnim platama, ocjenivši ga važnim korakom kako bi se osiguralo da svi mogu zarađivati za život od svoga rada, a pozvali su Komisiju i države članice da u opšti cilj okončanja siromaštva u EU uključe i sprečavanje siromaštva među onima koji su već zaposleni.

U raspravi je istaknuto da direktiva treba da obezbijedi da propisane minimalne plate uvijek treba da budu iznad praga siromaštva, kao i da poslodavac i od minimalne plate ne bi trebalo da odbijaju troškove kao što su smještaj, obavezna odjeća, alati, lična zaštita i druga oprema. Uslovi rada trebalo bi da budu isti za sve, pa tako i za one koji rade putem digitalnih platformi, zbog čega su poslanici kao važan element suzbijanja “siromaštva uprkos zaposlenju” naveli zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada za sve radnike.

Taj zakonodavni okvir uključivao bi i oblike rada u digitalnoj ekonomiji koje često karakteriše neizvjesnost. Na radnike u tom sektoru takođe bi trebalo da se primjenjuju postojeći zakoni o radu i odredbe o socijalnoj sigurnosti, kao i mogućnost kolektivnog pregovaranja, naglašava se u rezoluciji.

Tokom rasprave je upozoreno da 95 miliona Evropljana živi u opasnosti od siromaštva, uprkos tome što je Evropska unija jedno od najbogatijih područja na svijetu.

(FONET)

Ostavite komentar