ESKOBAR: Demokratski front nije partner SAD u Crnoj Gori, važnije su im podjele nego ekonomija

0
216

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je danas završio posetu Crnoj Gori, ponovio je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Eskobar u intervjuu za Televiziju Vijesti ipak ističe kako je ta politička grupacija više usredsređena na etničke podele nego na ekonomsku obnovu, kao i da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

On je kazao da je svrha njegove posete dvostruka.

„Najpre da pružim podršku ovoja Vladi, koja je uradila mnogo na evropskom putu i na jačanju partnerstva između SAD i Crne Gore“, istakao je.

Eskobar je odgovorio da SAD ne trebaju da odlučuju o strukturi Vlade.

„Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na naše partnere, koji se izjašnjavaju kao takvi, nego na one koji su konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podele nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Za sada ne mogu reći da su naši partneri“, rekao je Eskobar.

Nije želeo da priča o imenima, iz bivše ili trenutne crnogorske vlasti, kojima bi SAD mogle da uvedu sankcije.

„Ne donosimo laku odluku, jer sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unapred nameru uvođenja sankcija. Tako da Vam neću spominjati konkretna imena“, poručio je.

(N1, vijesti.me)

Ostavite komentar