“EURONEWS” ANALIZIRAO: Zašto se BiH i Srbija drastično razlikuju po broju vakcinacija?

0
229

Bosna i Hercegovina i Srbija, iako do 1990-ih ista zemlja, sada se znatno razlikuju po broju vakcinacija protiv kovida 19, budući da BiH nije kupila nijednu dozu vakcine, dok susjedna Srbija ima jednu od najboljih stopa vakcinacije u Evropi, piše Euronews.

Beograd je obezbijedio vakcinaciju više od 10 odsto stanovništva, dok nasuprot tome, BiH zavisi od dobrotvornih organizacija, što je posljedica neorganizovane vlade, kaže epidemiolog Fahrudin Kulenović za Euronews.

“Još nisu kupili nijednu vakcinu, a u Srbiji ljudi biraju svoje vakcine poput kolača u poslastičarnici – kineska, ruska, njemačka ili američka. Ovdje koristimo ono što dobijamo kao poklon”, rekao je Kulenović.

BiH trenutno ima 52.000 doza, koje su donirale Srbija i Rusija, a Turska je u međuvremenu obećala dodatnih 30.000 doza vakcina.

Euronews navodi da je vakcinacija započela za starije osobe u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH i dalje čekaju vakcine.

Zdravstvenim radnicima u oba dijela zemlje ponuđene su vakcine, dodaje se.

BiH je prijavila 5.729 smrtnih slučajeva od početka pandemije u zemlji od 3,3 miliona ljudi.

Novi broj dnevnih infekcija dostigao je oko 1.500 nedavno u poređenju sa nekoliko stotina prije samo nekoliko nedjelja.

Zbog pogoršanja situacije uvedene su mjere poput policijskog časa u Sarajevu, a svi barovi i restorani zatvoreni su od subote na najmanje dvije nedjelje, što je izazvalo negodovanje jednog dijela stanovništva, navodi Euronews.

(Agencije)

Ostavite komentar