“Faktor plus”: Desnica u Srbiji mora brzo da se aktivira ako želi uspjeh na izborima

0
152

Desne partije postale su neaktivne, iz objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Objektivni se odnose na činjenicu da su gotovo svi mediji pomalo nepravedni prema njima, ne posvećujući im pažnju, a drugi je razlog taj da su se oni zaista u poslednjih nekoliko meseci pasivizirali – kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

Potpuno je bila drugačija situacija u aprilu ove godine, pre dva masovna ubistva i pokretanja protesta “Srbija protiv nasilja”, od strane takozvane proevropske opozicije, u odnosu na danas, kada je reč o poziciji desnice i njihovom rejtingu.

– Pitanje Kosova je palo u drugi plan. Dakle, ono što jeste njihova politička platforma i na čemu grade programe više nije toliko fokusu kod birača – kaže Vladimir Pejić.

Kako dalje objašnjava, građani Srbije su se gotovo navikli na tenzije na Kosovu.

– Iako je poslednjih meseci bilo dosta kritičnih situacija, a tenzije i dalje vladaju, građani kao da su se na to navikli, nažalost. Kažem nažalost, zbog ljudi na Kosovu koji su u realnoj opasnosti – kaže sagovornik Danasa.

Desnica će, ponavlja Pejić, u što kraćem roku morati da se aktivira kako bi, uoči izbora, vratila svoje birače, odnosno pridobila apstinente.

– Kao i da bi uzela deo biračkog tela od Srpske napredne stranke. Neko je rekao da je SNS supermarket, da za njih glasaju i “levi” i “desni” birači, pa ja sad kradem taj termin… Izborni rezultat desnih stranaka zavisi, naravno, i od tehničkih detalja, pre svega od toga u koliko kolona će izaći – kaže direktor Faktor plus.

On, međutim, kaže da istraživanja javnog mnjenja trenutno beleže pad nacionalnih partija, ali i da taj pad nije značajan.

Do toga će izvesno doći, zaključuje, ako se ne budu jače aktivirale.

(Danas)

Ostavite komentar