GENERAL PROTIV MILIJARDERA: Pavel i Babiš u drugom krugu izbora za predsjednika Češke

0
219

Penzionisani general Petr Pavel osvojio je tjesnu pobjedu nad milijarderom, bivšim premijerom, Andrejem Babišom u prvom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj. Drugi krug biće održan za dvije nedjelje.

U Češkoj je završeno dvodnevno glasanje za predsjednika. Osam miliona građana biralo je četvrtog šefa države, koji će zamijeniti Miloša Zemana kada sredinom marta ode u penziju.

Rezultati 99,99 odsto prebrojanih glasova predsjedničkih izbora u Češkoj pokazali su da je Pavel pobijedio sa 35,39 procenata, ispred Babiša sa 35 odsto osvojenih glasova, prenio je Rojters.

Pavel je nazvao Babiša populistom i prijetnjom.

-Opasnost je da bismo počeli da klizimo ne samo ka populizmu, već i da počnemo da skrećemo sa kursa koji smo slijedili posljednjih 30 godina, jasno prodemokratski, prozapadni, proevropski -rekao je Pavel nakon što su bili poznati djelimični rezultati izbora.

Babiš je obećao da će izvršiti pritisak na vladu da pruži veću pomoć domaćinstvima.

-Pavel bi samo izvršavao volju vlade – rekao je Babiš posle glasanja i istakao da ta asocijalna vlada želi samo da građanima podigne poreze.

Istraživanja javnog mnjenja daju Pavelu prednost u odnosu na Babiša u drugom krugu jer će on vjerovatno privući više ljudi koji su u prvom krugu glasali za šest kandidata koji su izgubili trku za predsjednika.

Treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojila je profesorka ekonomije Danuše Nerudova sa 13,9 odsto glasova, prenosi RTS.

Ona je priznala poraz i čestitala Pavelu, rekavši da će se sastati sa njim kako bi mu pružila podršku.

-Ovdje je i dalje jedno veliko zlo, a zove se Andrej Babiš – kazala je ona pristalicama i novinarima.

Predsjednik u Češkoj nema izvršnu vlast, ali ima značajna ovlašćenja u imenovanju premijera, guvernera centralne banke i iznošenju prijedloga za imenovanje sudija Ustavnog suda.

On, takođe, ima ograničenu moć kada je reč o spoljnim poslovima zemlje i obavlja funkciju vrhovnog komandanta vojske.

(Glas Srpske)

Ostavite komentar