GORDAN PEHAR: Fleksibilnost, odlučnost i timski rad pobijediće svaki izazov

0
213

„Izazovi koje nam je donijela 2020. godina nisu se ogledali samo na poslovnom planu, nego i porodičnom i ličnom, stoga nam je bilo izuzetno važno da naši zaposleni i klijenti osjete podršku i na profesionalnom i privatnom polju i budu svjesni kako su zdravlje i sigurnost na prvom mjestu”, izjavio je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka

Kako se UniCredit Bank Banja Luka suočila i nosila sa izazovima koje nam je 2020. godina donijela?

Zdravlje i sigurnost naših zaposlenih i klijenata su naši najviši prioriteti. Iako na početku ove godine vjerovatno niko nije mogao predvidjeti sve izazove sa kojima ćemo se suočiti, u UniCredit banci Banja Luka započeli smo sa priprema veoma rano, uvažavajući na prvom mjestu potrebe naših zaposlenih i klijenata, zatim jasne smjernice koje smo dobijali od naše UniCredit Grupe, vodeće panevropske bankarske grupacije, te upute lokalnih vlasti. 

Tako smo brzo, već krajem februara bili spremni za rad na daljinu, skratili smo radno vrijeme filijala, napravili manje timove koji se rotarijau i tako čine backup u slučaju pojave zaraze unutar jednog tima. 

Uveli smo takođe i niz tehničkih mjera zaštite, poput  staklenih barijera, oznaka za distancu, termo kamera i mjerača temperature. Kako bismo što više smanjili fizičke kontakte, usmjerili smo klijenate na digitalne kanale poput bankomata, mobilnog i elektronskog bankarstva. Svoje znanje i iskustvo nudili smo i razmjenjivali i sa drugima.

Sve mjere smo provodili radeći timski, dok smo istovremeno vodili računa da zaposleni imaju sve važne informacije na vrijeme, da znaju koje su neophodne mjere zaštite i što je najvažnije, ukoliko se osjećaju nesigurno da uvijek mogu to podijeliti sa timom i ostati raditi od kuće ukoliko im to priroda posla dozvoljava. U ovoj godini vidio sam bezbroj ljudskih i plemenitih priča kojih ću se sjećati do kraja života. To su priče o našim kolegicama i kolegama, istinskim herojima iz svih dijelova banke, od radnika koji rade direktno s klijentima, pa do radnika u IT-u koji su nam omogućili u rekordnom vremenu prelazak na rad na daljinu. a sve sa ciljem neprekidnosti poslovanja dostupnosti naših usluga za sve klijente. Inače, naša banka je već nekoliko godina vodeća instituacija u istraživanjima kojima se mjeri osjećaj predanosti i pripadnosti, a primjeri iz ove godine to na najbolji način potvrđuju. Mogu samo reći da sam ponosan što sam dio takvog tima.

S  obzirom na ovakav način rada, da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja Banke tokom ove godine i kakvi su planovi za period koji dolazi?  

Prije nego pređemo na finansijske rezultate, želim reći da sam izuzetno zadovoljan našom brzinom reakcije, spremnošću i fleksibilnošću da organizujemo rad na daljinu, s manjim brojem radnika i sve bez većih poteškoća. Još tokom prošle godine počeli smo raditi na uvođenju određenih opcija fleksibilnosti, kroz klizno radno vrijeme i „smart work“ koncept. Novonastale okolnosti su nas dodatno ubrzale i stvorile pretpostavke da ovakav način rada u određenoj mjeri primjenjujemo i u budućnosti. Time smo potvrdili našu spremnost da se prilagodimo i odgovrimo i najvećim izazovima. 

Kad govorimo o rezultatima poslovanja banke u okolnostima izazvanim uticajem pandemije, uspjeli smo ostvariti pozitivne poslovne rezultate i očuvati stabilnost banke. Za ovakve rezultate dugujemo zahvalnost našim zaposlenima,  fundamentalnim vrijednostima, visokom kapitalu i likvidnosti. 

Svjesni smo takođe da je Covid-19 ubrzao promjene u ponašanjima i potrebama klijenata, i da će mnoge stvari u budućnosti izgledati drugačije. To nas istovremeno potiče i motiviše da i mi ubrzamo aktivnosti koje smo već započeli. Pred nama su jasni ciljevi; povećanje korištenja direktnih kanala, prije svega mobilnog bankarstva, automatizacija internih procesa, te rast ukupnog učešća digitalne prodaje i savjetovanja. Sve ovo, kao i do sada, uz disciplinovano upravljanje rizicima i kontrolama svih nivoa.

Ova godina učinila je da se svi sve više okrenemo digitalnim uslugama i servisima, šta je novo ponudila  UniCredit Bank Banja Luka i gdje ste kao Banka na tom putu digitalne transformacije? 

Kao dio UniCredit-a i mi smo uveliko na putu digitalne transformacije, što znači da svakodnevno radimo na unapređenju i uvođenju novih tehnologija u naš rad. U isto vrijeme pratimo zadovoljstvo klijenata, vodeći računa o njihovim potrebama i navikama, radeći konstantna unapređenja ali pazeći da kako to često ističem „budemo samo jedan korak ispred klijenata, ali ne više od toga“. Tako smo tokom ove godine pustili dvije nove, redizajnirane aplikacije; mbank i eba aplikaciju s nizom novih funkcionalnosti i poboljšanim korisničkim iskustvom. Kada su digitalni kanali u pitanju, UniCredit Bank Banja Luka je vodeća banka u tom segmentu na našem trzištu.

Ipak potrebe naših klijenata i dalje su jako usmjerene na direktan kontakt i mrežu filijala čega smo mi svjesni, stoga se trudimo da danas odgovorimo najbolje moguće na trenutne potrebe klijenata, a da istovremeno kroz inovacije pripremamo i klijente, ali i našu infrastrukturu na najnovije trendove. 

Kako ste kao Banka i kao tim reagovali na potrebe zajednice u kojoj poslujete? Da li ste mogli pomoći privrednicima ili pojedincima koji su se našli u poteškoćama zbog novonastale situacije?

Posebno sam ponosan upravo na to što smo kao tim pokazali visok stepen empatije i solidarnosti sa sugrađanima i zajednicom u kojoj živimo i radimo. Mi u UniCredit-u vjerujemo da samo ako radimo prave stvari, možemo i poslovati dobro. Stoga smo u proteklom periodu poduzeli brojne aktivnosti podrške klijentima koji su pogođeni posljedicama COVID-19 kroz odobravanje različitih olakšica za otplatu kredita. Kao i zajednici kroz donacije, gdje smo se udružili kao pojedinci i institucija, kako bismo zajedno prikupili sredstva npr. za pomoć Crvenom krstu RS kao vid pomoći socijalno najugroženijim kategorijama društva, ali i kroz donaciju Fondu solidarnosti kako bismo podržali brži oporavak privrede Republike Srpske. Dodatno kroz UniCredit Fondaciju i projekat “Podrška djetinjstvu” podržali smo nekoliko udruženja koja se bave zaštitom i unapređenjem kvaliteta života djece i mladih. U saradnji sa partnerima podržali smo udruženje “Zajedno smo jedno” koje se bavi prevencijom i pomoći u liječenju raka dojke, a tokom pandemije pomogli smo i Ekonomskoj školi Banja Luka da informatički opremi dva kabineta praktične nastave, i ovakvim vidovima podrške ćemo ostati privrženi i u narednom periodu

U avgustu ove godine potpisali ste ugovor o saradnji sa Garantnim Fondom RS? 

Tako je, a imajući u vidu našu dosadašnju dobru saradnju sa Vladom RS i Garantnim fondom, uvijek se zalažemo za to da budemo dio rješenja i podržimo privrednike, posebno u ovako izazovnim vremenima. Kao dio UniCredit-a pored zdravlja i sigurnosti kao ključnih prioriteta, od izuzetne važnosti nam je da budemo stvarni ekonomski partner u lokalnoj zajednici kroz obezbjeđivanje dovoljnih sredstava likvidnosti i očuvanje zdravog kapitala. Nastojimo uvijek biti u službi naših klijenata i zajednice, biti efikasni i etični u svakom pogledu i uvijek činiti pravu stvar.

Kako komentarišete situaciju na bankarskom tržistu, kakva su očekivnja za naredni period?

Bankarski sektor je još jednom pokazao svoju snagu i opravdao status jednog od najbolje uređenih sektora u ekonomiji. Banke su i u vrijeme pandemije djelovale zajedno i nastojale biti dio rješenja, bilo da se radi u predlaganju i provođenju mjera ili pomoći zajednici. Samo jak i uređen bankarski sektor, garant je pojedinačnog uspjeha svake banke. Mi smo dio te priče, imamo zajedničke ciljeve ali isto tako smo i zdrava konkurencija jedni drugima. Ja vjerujem da je taj svakodnevni zajednički trening, konkurencija i takmičenje,  upravo ono što nas čini boljim svaki dan.

UniCredit Bank Banja Luka poznata je po ulaganju u učenje i razvoj svojih zaposlenih, te pružanju šanse mladim talentovanim ljudima i studentima završnih godina da stičnu znanja i iskustvo kroz plaćenu praksu. Da li ste ove godine nastavili sa tim aktivnostima?

Sama pripadnost velikoj međunarodnoj Grupaciji otvara prilke za učenje iz različitih iskustava zaposlenika naše Grupe; veliki broj projekata ali i svakodnevnih aktivnosti naše kolege rade razmjenjujući iskustva i primjere dobre prakse sa kolegama iz drugih zemalja, što je ujedno i izvrstan način učenja za sve nas. I sam sam prošao sličan razvojni put, od mladog čovjeka koji je nakon studija dobio priliku da radi i stiče iskustvo u okviru UniCredit-a, a potom da kroz interne progame i lična zalaganja nastavi rast i razvoj kroz različite odjele i pozicije unutar banke, te da danas imam priliku da upravljam timom kakav je u UniCredit Bank Banja Luka. 

Zato bih istakao da ni tokom ove godine nismo stali sa razvojnim aktivnostima za naše radnike, samo smo ih prebacili na online kanale. Nastavili smo takođe i sa jačanjem naših timova kroz selekciju i prijeme najkvalitetnijih kadrova na tržištu. Ponosni smo što su naše kolege i na tržištu prepoznati kao bankari i stručnjaci  sa velikim znanjem i iskustvom, i kao takvi su često na meti drugih kompanija. 

Dodatno, već nekoliko godina za redom provodimo program za studente „Prva velika šansa“, kojim studentima završnih godina nudimo mogućnost plaćene prakse, uz konkretan rad u različitim dijelovima Banke. Ove godine smo kompletan taj program prebacili na online kanale, i veselimo se novim učenjima i izazovima i za nas u tom procesu. 

Želimo poslati poruku mladim ljudima da na lokalnom tržištu postoje stabilne kompanije koje trebaju ambiciozne i školovane članove tima,  koje kontinuirano uspješno posluju bez obzira na sve poteškoće koje su nam se dogodile tokom 2020. godine. Većina studenata koji su u ranijim godinama bili učesnici našeg Programa za studente su danas naše kolege, a imamo čak i primjere onih koji su se banci priključili kroz ovaj program, a već su u prilici nastaviti svoju karijeru u centrali UniCredit-a u Milanu.  

Generalno, kada su ljudi u pitanju naša ambicija je da budemo najpoželjnije mjesto za rad u svom segmentu, da kontinuirano razvijamo interne kadrove i pravično nagrađujemo individualne doprinose i rad. Zato njegujemo etiku i poštovanje kao ključne vrijednosti a to je nešto što se uvijek prepoznaje bez obzira u kojem vremenu i pod kakvim okolnostima poslovali i živjeli.

Da li očekujete oživljavanje poslovne aktivnosti u narednoj godini i da li je UniCredit Bank Banja Luka sprema da podrži zahtjeve tržišta u tom pogledu?  

Ma koliko kao poslovni subjekat mislili o rastu i profitu, ova godina nas uči da moramo zdravlje i sigurnost naših klijenata i zaposlenih staviti na prvo mjesto. Do sada smo uvijek sa odlučnošću, profesionalnim ali opreznim pristupom prevladali izazove, te smo uspjeli nebrojeno puta dokazati da smo dio sistemski važnih projekata i rješenja, ovdje posebno mislim na naše klijente privrednike.  

Ipak, izazovi koje nam je donijela ova godina nisu se ogledali samo na poslovnom planu, nego i porodičnom i ličnom, stoga je nama bilo izuzetno važno da i klijenti i naši zaposleni osjete podršku kako na profesionalnom, tako i na privatnom polju te da budu svjesni u svakom trenutku da su zdravlje i sigurnost na prvom mjestu. Tako će i ostati sve dok se zdravstvena situacija ne potvrdi da smo sigurni, a tada ćemo biti spremni da se vratimo na dinamiku koja nam svima nedostaje. 

(Banke i biznis)

 

Ostavite komentar