URSULA FON DER LAJEN: Bankrot Rusije samo pitanje vremena

0
213

Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom predsednik Rusije Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

U intervjuu za nemački list „Bild”, ona je rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedelje i da je izvoz u Rusiju pao za 70 odsto.

„700 ruskih aviona je izgubilo licencu zbog nedostatka rezervnih delova i ažuriranja softvera. Stotine velikih kompanija i hiljade eksperata okreću leđa toj zemlji. Prema sadašnjim prognozama bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti za 11 odsto”, istakla je ona.

Na pitanje o priprema za uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, Fon der Lajenova je kazala da EU nastavlja da posmatra bankarski sektor, posebno Sberbanku, koja sama čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora, ali da, naravno, postoje energetski problemi.

Na konstataciju da države EU svakog dana plaćaju Rusiji 450 miliona evra samo za isporuke nafte, ona je navela da je primarni cilj smanjiti Putinu prihode.

„Ali naftom se trguje na globalnom nivou. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da Putin naplaćuje još više cene na drugim tržištima… Zato trenutno razvijamo pametne mehanizme kako bi nafta mogla da bude uključena u sledeći korak sankcija”, naglasila je predsednica Evropske komisije.

Ona je izjavila da Ukrajina može da pobedi u ratu i da je hrabrost i otpor Ukrajine impresivan.

Na pitanje da li pobediti znači ponovo oterati Rusiju iz istočne Ukrajine, Fon der Lajenova je rekla da pobeda znači da u Ukrajini ponovo vlada mir, a pod kojim uslovima, to Ukrajina odlučuje sama.

Na konstataciju „Bilda” da se u Ukrajini prikupljaju dokazi o ratnim zločinima, Fon der Lajenova je istakla da je čvrsto uverena da će počinioci biti kažnjeni za svoja zverstva od strane međunarodnog suda.

„Formirali smo istražni tim sa Ukrajinom da pružimo informacije Međunarodnom sudu pravde. Postoje brojni dokazi o zločinima koje su počinili ruski vojnici. Ali ne treba samo neposredni počinioci da budu izvedeni pred lice pravde, već i oni koji su odgovorni za ovaj rat koji je koštao života hiljada civila. Putin je odgovoran za ovaj rat, on je naredio invaziju i vuče sve konce”, kazala je ona, prenose agencije.

Fon der Lajenova je istakla da moramo učiniti sve da se rat što pre okonča, ali i da se u isto vreme pripremimo na činjenicu da bi, u najgorem slučaju, rat mogao da traje mesecima, pa i godinama.

(politika.rs)

Ostavite komentar