GRADIŠKA: SNSD siguran u većinu, DNS i SP suočeni sa previranjima

0
217

Gradiški SNSD koji je na lokalnim izborima osvojio 12 mandata ima neupitnu većinu u novom sazivu Gradske skupštine, računajući podršku koalicionih partnera, rekli su u ovoj političkoj partiji.

Ovu računicu, kažu, ne mogu pokvariti ni nejasnoće u vezi sa statusom DNS i Socijalističke partije Srpske.

Zoran Adžić, predsjednik SNSD i pobjednik za gradonačelnika Gradiške, rekao je da računa na skupštinsku većinu od 26 odbornika, izuzev opozicionih SDS i PDP, koji su ukupno osvojili pet mandata.

On je rekao da su u lokalnom SNSD zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa DNS i socijalistima, te da su zainteresovani za nastavak saradnje.

To ipak, kazao je Adžić, zavisi od političkih previranja u ovim partijama i od njihovog stava.

– Razgovarali smo sa svim političkim organizacijama koje su pružile podršku zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Gradiške i koje žele ostati dio istog političkog bloka. Želimo sa svima da nastavimo saradnju jer smo prethodno, još 2016. godine, činili zajednički tim za razvoj Gradiške – podsjetio je Adžić, rekavši takođe da taj blok ne treba narušavati.

Podrška Adžiću

Podsjećamo, prije izbora sedam političkih partija obavezalo se na saradnju i podršku Zoranu Adžiću, zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Gradiške.

Osim SNSD, DNS i SPS, potpisnici ovog sporazuma koji takođe podrazumijeva zajedničko djelovanje nakon izbora su Ujedinjena Srpska, DEMOS, Socijalistička partija i Penzionerska stranka.

– Ni jednu političku organizaciju SNSD neće otpisati. Međutim, u pojedinim strankama postoje previranja, na šta gradska organizacija SNSD u Gradiški neće uticati. Mi ćemo pratiti tok, odnosno rasplet tih događaja i odnosa. Naglašavam, naša saradanja nije upitna, mi smo otvoreni za sve političke organizacije koje su bile sa nama, na istom putu razvoja i izgradnje Gradiške, što je naš cilj i u narednom periodu, u novom mandatu – naglasio je predsjednik gradiškog SNSD.

On je rekao da se stranački problemi iz vrha, sa nivoa Republike Srpske, po automatizmu prenose i reflektuju na lokalni nivo.

Na naše pitanje da konkretizuje stavove, posebno u smislu buduće političke i skupštinske pozicije DNS koji ima tri i Socijalističke partije sa dva mandata, Adžić je bio uzdržan i oprezan u odgovoru.

– Sačekaćemo da vidimo šta će se dogoditi sa DNS, koji se jednom dijelio, a sada se ponovo dijeli. Mi smo sa gradskim odborom Demokratskog narodnog saveza imali odličnu saradnju, njegovali obostrano razumijevanje i zajednički radili na razvoju Gradiške – kazao je Adžić konkretizujući prethodno iznesen politički stav.

Sličan odgovor dao je i za putanju najmlađe organizacije sa socijalističkim predznakom.

– Isto tako, unutar Socijalističke partije došlo je do cijepanja, stvorena su dva nova politička subjekta, dosadašnja Socijalistička partija i nova Socijalistička partija Srpske. Ove dvije partije, odnosno njihovi kadrovi takođe su bili posvećeni napretku Gradiške i predstavljali su odgovornog partnera u vlasti. Niko od njih neće biti odbačen ako zaista ima volju, želju i energiju da zajednički gradimo Gradišku – zaključio je Adžić.

Dileme

On je naveo da će prva, konstitutivna sjednica novog saziva gradskog parlamenta biti održana između 25. i 28. decembra. Tada će razmatrati budžet i druge važne dokumente za narednu godinu. Do ovog roka i političke dileme biće razriješene, te će se jasno znati ko čini većinu te da li će se još neko pridružiti SDS-u i PDP-u u opozicionim klupama.

U gradskim odborima DNS i Socijalističke partije Republike Srpske nisu komentarisali proces sastavljanja skupštinske većine, niti su se javno izjasnili o dilemama koje je iznio Zoran Adžić, predsjednik SNSD.

Oni su prethodno, više puta iskazali spremnost i želju da zajednički formiraju vlast, pozivajući se na predizborni sporazum i podršku Adžiću za gradonačelnika.

Prema utvrđenim rezultatitima CIK-a BiH, SDNSD je osvojio 12 mandata, Ujedinjena Srpska pet, DNS, DEMOS i SDS po tri, Partija demokratskog progresa i Socijalistička partija Srpske po dva mandata, Socijalistička partija jedan mandat. Sa liste nacionalnih manjina mandat je osvojio Stanislav Kozminčuk. Za skupštinsku većinu potrebno je 16 glasova.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar