“GUARDIAN”: Hakerski tim iz Izraela manipulisao predsjedničkim izborima u više od 30 država

0
343

Jedna ekipa izraelskih operativaca odgovorna je za manipulaciju više od 30 predničkih izbora širom sveta hakovanjem, sabotažom i automatizovanim dezinformacijama, preneo je britanski list „Gardijan“ (The Guardian) posle temeljne istrage.

Kako je preneto, tim izraelskih operativaca radio je za izraelskog bezbednosnog eksperta Tala Hanana (50), bivšeg operativca specijalnih snaga i direktora firme Demoman internešenel (Demomam International) kako bi manipulisao izbornim rezultatima u desetinama zemalja duže od dve decenije.

Radeći pod kodnim imenom „Tim Horhe“ (Team Jorge) operativci su nudili svoje usluge onima koji su nameravali da se mešaju u izbore bez traga, kao i korporativnim klijentima, pokazala je istraga.

Jedna od ključnih komponenti nastojanja tog tima je da utiče na izborne rezultate na društvenim mrežama, posebno Tviteru.

Otkrio ga je međunarodni konzorcijum novinara. Hanan i njegovi saradnici su otkriveni zahvaljujući skrivenim snimcima i dokumentima do kojih je došao „Gardijan“.

Hanan je rekao prerušenim novinarima da su njegove usluge bile na raspolaganju obaveštajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su želele da tajno manipulišu javnim mnjenjem. Korišćene su širom Afrike, Južne i Centralne Amerike, SAD i Evrope.

Jedna od ključnih usluga je usavršani softver paket Advansed impakt medija solušens (Advanced Impact media Solutions, Aims) koji kontroliše hiljade lažnih profila na društvenin mrežama, Tviter, Linkedin, Fejsbuk, Telegram, Gmail, Instagram i Jutjub.

Konzorcijum novinara koji je istraživao Tim Horhe uključuje novinare iz 30 medijskih kuća, uključujući francuski „Mond“ (Le Monde), nemački „Špigl“ (Der Spiegel) i španski „Pais“ (El Pais).

Taj projekat je bio deo šire istrage industrije dezinformacija, koju su koordinisale Zabranjene priče (Forbidden Stories) francuska neprofitna organizacija čiji je zadatak bio da nastavi rad ubijenih i novinara kojima se preti ili su u zatvoru.

Tri reportera koji su se „Timu Horhe“ predstavili kao potencijalni klijenti su napravili tajni snimak. Za nešto više od šest sati Hanan i njegov tim su ispričali kako su prikupljali obaveštajne podatke o rivalima koristeći tehniku hakovanja.

Veliki deo njihove strategije se, kako izgleda, sastojao od remećenja i sabotaže rivalskih kampanja. Tim je čak tvrdio da je poslao seksualnu igračku preko Amazona na kućnu adresu jednog političara kako bi njegova supruga mislila da ima aferu.

Ono što je otkriveno moglo bi da predstavlja sramotu za Izrael koji je u proteklim godinama pod rastućim diplomatskim pritiskom zbog izvoza sajber oružja što narušava demokratiju i ljudska prava.

Hanan je rukovodio bar jednim delom svojih operacija dezinformacija preko pomenute izraelske kompanije koja je registrovana na vebsajtu Ministarstva odbrane Izraela radi promovisanja odbrambenog izvoza.

Imajući u vidu iskustvo tima možda je iznenađujuće da su Hanan i njegove kolege dopustile da ih otkriju novinari.

Tri novinara iz Radio Frans, Hareca i Markera su se timu predstavila kao konsultanti koji rade za politički nestabilnu afričku zemlju, a koja traži ponoć kako bi se odložili izbori. Oni su se sa Hanonom i kolegama sastajali u sedištu tima u Modiinu tridesatak kilometara daleko od Tel Aviva, a razgovarali su i telefonom.

(Agencije)

Ostavite komentar