INCKO UPUTIO OŠTRO PISMO NSRS: Oduzmite povelje Krajišniku, Karadžiću i Plavšićevoj, imate tri mjeseca

0
165

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko u pismu ne navodi šta će se desiti ako rukovodstvo parlamenta ne postupi po njegovim željama.

– Dana 24. oktobra 2016. godine, Organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva Republike Srpske, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – piše Incko u pismo koje je u posjedu Srpskainfo.

Kako se navodi, “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

– Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH – naveo je Inzko.

Zanimljivo je da se Incko poziva na nedavno uklanjanje ploče sa Studenstkg doma u Palama sa imenom prvog predsjednika RS Radovana Karadžića. Visoki predstavnik smatra da je uklanjanje ploče “bio je prvi korak u pravom smjeru”.

– Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala politčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine – naveo je Incko u pismu Čubriloviću i šefovima poslaničkih klubova.

Prema informacijama Srpskainfo, odlikovanja koja pominje Incko nije dodijelio predsjednik Republike, predsjednik Narodne skupštine, niti je za to glasala Narodna skupština, kao institucija. Naime, odlikovanja je dodijelio tadašnji Organizacioni odbor, i to na osnovu usmenog dogovora. Odbor su činili svi predsjednici Narodne skupštine Srpske, te tadašnji šefovi poslaničkih klubova i grupa u Narodnoj skupštini.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar