Indija u Kataru održala sastanak sa talibanima

0
270

Indija je u utorak objavila svoj prvi službeni diplomatski sastanak s talibanima, otkako je ta grupa preuzela vlast u Avganistanu, navodi Fena.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se indijski ambasador u Kataru Depak Mital sastao s šefom političkog ureda talibana Sher Mohammad Abbas Stanikzai.

Talibani su zatražili sastanak koji je održan u indijskoj ambasadi u Dohi, prenosi CNBC.

Mital i Stanikzai razgovarali su o sigurnosti, povratku indijskih državljana koji su zarobljeni u Avganistanu, kao i o mogućnostima putovanja za avganistanske manjine koje žele posjetiti Indiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Indijski ambasador također je izrazio zabrinutost Nju Delhija oko toga da se Avganistan koristi kao baza za terorizam.

“Predstavnik talibana uvjerio je ambasador da će se ova pitanja pozitivno riješiti”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Nekoliko dana prije jučerašnjeg sastanka, indijski mediji dali su izvještaj da je Stanikzai rekao da talibani žele nastaviti političke, ekonomske i kulturne veze Avganistana s Indijom.

Navodno je to bio prvi put da je jedan član talibanskog vodstva govorio o budućnosti odnosa Indije i Avganistana otkad su zauzeli Kabul.

Povratak talibana na vlast vjerojatno će uticati na avganistanske komšije, uslijed sve veće zabrinutosti zbog regionalne nestabilnosti, priliva izbjeglica i izgleda da Avganistan ponovo postane utočište za terorističke aktivnosti.

Nju Delhi nije imao diplomatske odnose s talibanima kada su zadnji put bili na vlasti 1990-ih, dijelom i zbog veza militantne grupe s Pakistanom.

(B.M)

Ostavite komentar