ISTRAŽIVANJE: Tramp ima najveći rejting među kandidatima republikanaca za predsjednika SAD 2024.

0
230

Da se danas održe unutarstranački izbori, Donald Tramp bi bio jasni favorit za republikanskog kandidata za predsjednika SAD 2024. godine, pokazuju rezultatu ankete Politiko-Morning Konsulta.

Rezultati su objavljeni danas, tri dana nakon oslobađajuće presude Trampu na njegovom drugom suđenju za impičment, pod optužbom za podsticanje pobune u američkom Kapitolu 6. januara, prenosi Gardijan.

Među republikanskim glasačima, 59 odsto je reklo da želi da Tramp igra istaknutu ulogu u njihovoj stranci, što je zapanjujućih 18 poena više u odnosu na posljednju takvu anketu, sprovedenu poslije nereda na Kapitolu. Nešto niži broj, 54 odsto, rekao je da će podržati Trampa na predizbornoj listi.

Desetine hiljada republikanaca napustilo je stranku nakon pobune na Kapitolu 6. januara, a većina Amerikanaca rekla je drugim biračima da bi voljela da Tramp bude prognan iz politike.

Iako će 45. predsjednik do izbora 2024. imati 78 godina, moći će da se kandiduje ponovo ako odluči, nakon što je izbjegao zabranu obavljanja predsjedničke funkcije nakon glasanja Senata sa 57 prema 43.

Trampov podpredsjednik Majk Pens zauzeo je drugo mjesto u anketi Politiko-Morning Konsalta, sa 12 odsto.

Donald Tramp Mlađi podjelio je treće mjesto sa šest odsto sa Niki Hejli, bivšom guvernerkom Južne Karoline i ambasadorkom u UN koja je pokušala da se distancira od Trampa još od nereda na Kapitolu.

Mit Romni, kandidat republikanaca za 2012. godinu, a sada senator iz Jute, koji je dva puta glasao za osudu Trampa zbog optužbi za opoziv, osvojio je četiri odsto u novoj anketi. Ted Kruz iz Teksasa, jedan od senatora koji je podržao Trumpov pokušaj da poništi poraz na izborima, dobio je tri odsto.

(Agencije)

Ostavite komentar