Ivo Josipović komponovao operu “Džon Lenon”, uskoro na sceni HNK

0
305

Na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta 22. aprila biće održana pretpremijera prve opere Ive Josipovića u životu – „Džon Lenon” na libreto riječke profesorke Marine Biti, prenosi K1 Info.

Na ideju da komponuje prvu operu u svetu koja se bavi Bitlsima, odnosno životom jednog od članova čuvene grupe, bivši predsednik je došao u godinama pre dolaska na čelo države, ali predsednički dani nisu mu ostavljali vremena da se bavi komponovanjem opere, kako je bio rekao ranije za „Jutarnji list”.

Već nedeljama traju probe za pretpremijeru „Džona Lenona” kojeg će izneti iskusniji deo tima zagrebačke Opere s dirigentom Ivanom Josipom Skenderom.

Rediteljki Marini Pejnović ovo je druga opera u karijeri, prenosi Tanjug.

Bivši hrvatski predsednik je u stalnom je kontaktu s dirigentom, autorskim timom i pozorištem HNK.

U predstavi učestvuju 63 muzičara u orkestru, 40 pevača u horu, 13 solista, sedam plesača i dirigent – 125 osoba ukupno. Predstava traje 70 minuta.

Da podsetimo, Josipović je u Zagrebu je završio osnovnu školu i srednju muzičku školu, a 1980. završio je studije prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a zatim (1983) studije komponovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

(politika.rs)

Ostavite komentar