IZBORI U BUGARSKOJ: Stranka premijera Borisova prvoplasirana, koalicije neizvjesne

0
221

Vladajuća stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) pobedila je na parlamentarnim izborima, osvojivši 25,2 odsto glasova.

Izlaznost na izborima u nedelju, posle kampanje u kojoj su kao teme dominirali vladino rukovođenje pandemijom i borba protiv korupcije, bila je nešto iznad 44 odsto.

Kako ističe „Emerging Europe“, GERB je osvojio manje glasova nego na izborima pre četiri godine, kada je imao 33 odsto, a pojava nekolicine novih, populističkih stranaka, kao i loši rezultati koalicionih partnera u vladi znače da će lider stranke i bugarski premijer Bojko Borisov imati poteškoća pri formiranju novog kabineta.

Jedan od trenutnih koalicionih partnera GERB-a, Ujedinjene patriote, koje su u savezu sa još dve stranke, izgubiće svoje 21 mesto, pošto uopšte nisu uspeli da uđu u parlament, privukavši svega 2,7 odsto glasača, što je dosta ispod donje granice od četiri odsto, koliko je neophodno.

Takođe je pitanje da li će još jedan koalicioni partner, nacionalistički VMRO, ući u parlament pošto je prema poslednjim rezultatima osvojio 3,6 odsto glasova, ali to će biti poznato kada svi glasovi budu prebrojani.

Najveća od populističkih je nova stranka „Postoji takav narod“, koju predvodi muzičar i TV zvezda Slavi Trifonov, koja će, sa 17,1 odsto glasova, biti druga najveća politička sila u parlamentu. Tokom predizborne kampanje, Trifonov je više puta izjavljivao da neće sarađivati sa Borisovim.

Opozicioni Socijalisti dobili su oko 15,7 odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na 27,2 odsto koliko su imali 2017.

Centristički Pokret za prava i slobode, koji najveću podršku ima prvenstveno među muslimanskom manjinom u Bugarskoj, prema poslednjim rezultatima, ima 10,7 odsto glasova.

Oni su već dugo zvanično protiv Borisova, ali mogli bi da pristanu na saradnju sa GERB ukoliko premijer odstupi.

U parlament, koji će biti jedan od najfragmentiranijih u skorašnjoj istoriji zemlje, ući će i Demokratska Bugarska, još jedna populistička stranka koja je predizbornu kampanju zasnovala na antikorupcionoj platformi i ojačala tokom 2020. u vreme protesta protiv korupcije širom zemlje, zbog kojih je opala podrška Borisovu, koji je optuživan za loše rukovođenje pandemijom kovida 19.

Stranka je osvojila blizu 10 odsto glasova, a njen lider Hristo Ivanov je rekao: „Svedoci smo rađanja nove Bugarske, u kojoj Borisov može nastaviti da osvaja izbore sa svojim ogromnim administrativnim i finansijskim resursima, ali ne može da zadrži vlast“. Još jedna antikorupciona stranka, „Na noge! Mafija napolje!“ će takođe ući u parlament sa nešto iznad pet odsto glasova.

Borisov je ubrzo pošto je počelo prebrojavanje glasova nagovestio da bi formiranje ekspertske vlade mogao da bude izlaz, pozivajući opozicione stranke da na prvo mesto stave svoje stručnjake koji bi pomogli u borbi protiv pandemije koja je teško pogodila od turizma zavisnu ekonomiju zemlje.

„Uživajte u rezultatima dan ili dva, a onda razmislite o mom predlogu. Potrebna nam je stabilnost. Hajde da vidimo da li možemo da se ujedinimo radi dobra zemlje“, rekao je Borisov u obraćanju strimovanom na Fejsbuku i dodao da bi takva ekspertska vlada mogla da bude na vlasti do kraja godine.

U Bugarskoj, koja ima oko 6,7 miliona stanovnika, trenutno se beleži u proseku preko 3.500 novih slučajeva kovida 19 svakog dana, što je najviše od početka pandemije. Kampanja vakcinacije se za sada sporo odvija. Jednu dozu vakcine je dobilo svega 7,23 odsto populacije, što je najniži nivo u EU.

(Danas)

Ostavite komentar