IZBORI U GRČKOJ: Micotakis učvrstio vlast, tri nove desne stranke u parlamentu

0
171

Sa porukom da će biti premijer svih Grka, Kirijakos Micotakis otpočeo je odmah posle polaganja zakletve svoj drugi premijerski mandat koji mu je omogućila pobeda s više od 40 odsto glasova na drugim parlamentarnim izborima.

Ovo je njegov lični trijumf jer je bio arhitekta ponovnog uspeha Nove demokratije. Ostvario je cilj jer je od sunarodnika tražio da mu svojim glasovima omoguće samostalno formiranje vlade, pa će tako s većinom od 158 poslaničkih mesta, koliko je Nova demokratija osvojila u skupštini od 300 poslanika, moći sigurnije i lakše da nastavi s reformama i zacrtanim programom.

Micotakis je poručio da „nema vremena za slavlje”, da će vlada „odmah zasukati rukave i nastaviti sa ozbiljnim radom i ispunjavanjem reformi i obećanja jer, kako je rekao, „to nalaže obaveza prema sunarodnicima koji su Novoj demokratiji po drugi put ukazali poverenje”. Spremno je dočekao drugi mandat jer je odmah po objavljivanju rezultata saopštio sastav nove vlade koja danas polaže zakletvu. Očigledno je da je Micotakis imao poverenje u veći deo tima s kojim je radio i u prethodnom mandatu jer je, praktično, samo izvršena rotacija ministarskih mesta. U vladi ima i nekih novih imena.

Tako je u novom sazivu mesto šefa diplomatije dobio Jorgos Gerapetritis, nekadašnji državni sekretar, Nikos Dendijas, koga znamo kao ministra spoljnih poslova sada je na čelu Ministarstva odbrane. Nekadašnji ministar za razvoj i investicije Adonis Georgijadis sada vodi Ministarstvo rada, Niki Kerameos je Ministarstvo obrazovanja zamenila mestom ministra unutrašnjih poslova. Važne funkcije ministara kulture, turizma i porodice su, takođe, u rukama žena, upravo onako kako je Micotakis obećao pre izbora.

Poraz Sirize sada s razlikom većom od 20 odsto glasova u odnosu na Novu demokratiju nije bio veliko iznenađenje jer je bilo nerealno očekivati da će posle „nokauta” koji je preživeo na prvim izborima, Aleksis Cipras uspeti da promeni taktiku, koristi drugu retoriku, sredi stanje u partiji, zbije redove… U proteklih mesec dana nastavio je sa optužbama upućenim premijeru. To ga je koštalo gubitka glasova, ali sudeći po govoru održanom posle objave rezultata, stiče se utisak da ni iz ovog poraza nije izvukao pravu poruku… Dao je do znanja da sam ne namerava da napusti mesto lidera partije, da će tu odluku ostaviti članstvu. Istovremeno, rezultate izbora smatra zabrinjavajućim za Grčku jer su, kako je rekao, „u parlament ušle tri ultradesničarske partije, od kojih je jedna fašistička”. Za takvu situaciju u društvu i raspoloženje birača, po njegovoj oceni, odgovornost snosi Nova demokratija.

Najveće iznenađenje ovih izbora bila je odluka birača da daju poverenje čak trima ultradesničarskim partijama i omoguće im da uđu u skupštinu. Šokirala je činjenica da je upravo najkontroverznija ili, kako je Cipras nazvao, fašistička partija Spartanaca, koja je tavorila na političkim marginama, u roku od dve nedelje uspela da pridobije veliki broj glasača i da sa 13 poslanika zauzme značajnu petu poziciju u političkom životu Grčke, iza Sirize, PASOK-a i Komunističke partije. To je već izazvalo lavinu komentara i ozbiljne dileme o pravom raspoloženju nacije, jer se do sada nikada nije desilo da krajnju desnicu predstavljaju tri partije, Spartanci, Grčka solucija, koja je bila i u prethodnom sazivu, i Pobeda (Nika) – sve partije koje su u kratkom periodu pridobile znatan procenta glasača nezadovoljnih uslovima života, ali i onih s prenaglašenim helenizmom.

Razloga za zbrinutost ima jer iza Spartanaca, kako je sve jasnije, stoji otvorena podrška Ilijasa Kasidijarisa, jednog od predvodnika zabranjene neonacističke Zlatne zore, čiji su članovi, kao i on, u zatvoru, gde izdržavaju kaznu zbog ubistava, nasilja, pripadnosti kriminalnoj organizaciji. Kasidijaris je pred prve izbore pre mesec dana osujećen u nameri da, krijući se iza svojih predstavnika, pokuša da s partijom koju je formirao učestvuje na izborima. Ipak, Kasidijaris je kroz Spartance, izgleda, ponovo našao načina da se približi političkoj sceni Grčke i okupi veliki broj starih pristalica koji su jedno vreme ostali bez političkog predstavnika. Posle objavljivanja izbornih rezultata on se odmah oglasio iz zatvora poslavši fotografiju u majici na kojoj je pisalo „Spartanci”.

(politika.rs)

Ostavite komentar