IZBORNA SKUPŠTINA: Narodna stranka Vuka Jeremića usvojila deklaraciju o revanšizmu

0
341

Izborna skupština Narodne stranke ponovo je Vuka Jeremića izabrala za predsednika i usvojila dve deklaracije. Prvu o revanšizmu koja naglašava odgovornost svih koji su zloupotrebili vlast, stekli imovinu u koruptivnim poslovima režima i koji su lažnim diplomama i zvanjima obezbedili sebi položaj.

Druga usvojena deklaracija odnosi se na potpunu zabranu eksploatacije litijuma na teritoriji Srbije. Među potpredsednicima Narodne stranke, kao što je i najavljeno, nema više Zdravka Ponoša. Jeremić je na čelu stranke od njenog osnivanja 22. oktobra 2017. godine.

Kadrovi su sve, rekao je neko, a Vuk Jeremić uveren je da i dalje ima dovoljno dobre kadrove, iako je redove Narodne stranke u poslednjih nekoliko meseci napustilo više prepoznatljivih lica.

„Ovo je Real Madrid“, poručio je Jeremić, ali u predsedništvu tog Reala, neće više biti Zdravka Ponoša, neće biti ni poznatog advokata Borivoja Borovića. Ranije je otišao i Danilo Ikodinović, kao i Vladimir Vučenić, te Vladimir Kovačević.

„Hvala Zdravko, hvala Borivoje, iako više niste u timu, u nama i dalje imate prijatelje“, poručio im je Jeremić..

U sastavu ostaju dobro poznati potpredsednici: Miroslav Aleksić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Borislav Novaković, Vladimir Gajić, kao i dva nova lica Marina Lipovac Tanasković i Đorđe Stanković.

“Neki su se umorili, neki naljutili, neki razočarali. Neki su očekivali da dobiju više nego što su zaslužili. Ali, najbolji su ostali!”, kazao je Jeremić.

Kada je reč o programu Narodne stranke, na onovu onoga što se čulo na izbornoj skupštini da se zaključiti da je ključna reč i dalje – ista. Čak je usvojena i deklaracija o tome.

“Dame i gospodo – mi smo to nazvali revanšizmom! A revanšizam je, dame i gospodo, samo poštovanje zakona. Revanšizam ima za cilj da se kroz zakonsko utvrđivanje odgovronosti i odlučno sankcionisanje spreči da državna vlast i javne funkcije nikada više ne budu zloupotrebljene”, rekao je Jeremić.

Kulminacija skupštine Narodne stranke bilo je obraćanje Siniše Kovačevića, koga ni tehnički problemi nisu omeli. Dramaturg je podsetio delegate Narodne kako ih je sve nazivao predsednik Srbije.

“Lopine, zgubidani, ološi, izdajnici, plaćenici, gamadijo! Dobrodošla!”, rekao je Kovačević.

Narodna stranka usvojila je i deklaraciju o rudnom bogatstvu u kojoj traži moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu. Narodna je saopštila i da se protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe, koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana, Kako stranke ne učestvuju na referendumu, NS poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine.

Jeremić je poručio i da “kriminalni režim” predsednika Srbije Aleksandra Vučića mora da padne i da će prilika za to biti izbori najavljeni za 3. april 2022. godine.

“Neće, međutim, za pobedu biti dovoljno da 3. aprila samo izađemo i glasamo, jer nas je više nego njih. Nemojte da sanjate da ćemo našu izbornu pobedu proslaviti uz tortu i šampanjac. Oni dobro znaju šta su radili, i vlast neće biti spremni da ispuste ni na jednom mestu, i zato će da kradu, ako treba i lopatama”, rekao je Jeremić.

Izbornu volju građana braniti na ulici

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je kazao da opozicija mora da bude spremna da izbornu volju građana odbrani na ulici.

“Nemojte imati dilemu, 3. aprila uveče moraćemo na ulicu da branimo našu pobedu, i nema kući dok se ta stvar ne završi. A kada se završi, tada nastupa trenutak u kojem krećemo da ispunjavamo naša obećanja”, dodao je Jeremić.

On je naveo da Narodna stranka više nije sama i da je na istom zadatku sa drugim strankama i pokretima bez obzira na ideološke razlike.

Jeremić je dodao da se “zlo koje je vladalo Srbijom prethodnih deset godina više nikada ne sme ponoviti”.

“Narodna stranka zato daje reč da će u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade doneti paket zakona i propisa o lustraciji, Zakon o ispitivanju porekla i oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakon o specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o profesionalizaciji državne uprave, javnih službi, ustanova i državnih preduzeća, kao i Zakon o oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde objektivnog i istinitog izveštavanja”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka to nazvala revanšizmom, i da su se “mnogi trgli kada su čuli tu reč” i da mu he drago zbog toga.

“Revanšizam je, dame i gospodo, poštovanje zakona. Njegov cilj je da kroz zakonsko utvrđivanje odgovornosti i odlučno sankcionisanje spreči da državna vlast i politička moć u budućnosti ikada više bude zloupotrebljena”, rekao je Jeremić.

Dodao je da revanšizam znači nemilosrdno privođenje pravdi, bez prava na kupovinu oprosta, svih onih koji su se o pravo i pravdu ogrešili, a što uključuje i etiku, moral i kontaminaciju javnosti.

“Revanšizam uključuje i zabranu rada političkih organizacija i udruženja koji su grubo pogazili Ustav naše države, stavljajući interese pojedinaca iz vladajuće klike i njihovih saradnika iznad interesa građana”, rekao je Jeremić.

Kako je dodao, revanšizam podrazumeva i poništavanje svih nelegalno stečenih diploma i zvanja, a za one koji budu bežali iz Srbije – revanšizam znači crvene Interpolove poternice.

“Revanšizam, da budemo jasni, nije za autobus ljudi kojima je prećeno da moraju da idu na nekakav miting, inače bi im bili ugroženi posao i egzistencija, ali jeste za one sa motkama i one koji su ih u te autobuse gurali. Revanšizam nije za one koji su u laži verovali i zbog toga glasali za ološ, ali jeste za one koji su laži smišljali i te laži emitovali. Revanšizam je katarza i neophodan preduslov za pomirenje i sabornost u budućnosti. Narodna stranka daje reč da će revanšizma biti”, rekao je Jeremić.

Srbija ogorčena i duboko podeljena država

On je naveo da je Srbija danas “svetlosnim godinama udaljena od pozitivnih svetskih tokova”, i da je ogorčena i duboko podeljena država, koju je režim uzurpirao i urušio “sve noseće stubove na kojima počiva jedno normalno društvo”.

“Dišemo najzagađeniji vazduh u Evropi. Srbijom vršljaju firme stavljene van zakona. Otimaju nam i uništavaju zemlju, reke i šume. ‘Beograd na vodi’, taj monstrum gde mu mesto nije, ta najveća perionica novca u Evropi, biva sve veći i veći, niče čak i na drugim lokacijama, pod drugim imenima. Srbija je postala crna rupa kontinenta, poznata po tome da se ovde pere novac, poznata po kriminalu, jeftinoj hrani, jeftinoj zabavi i nažalost, određenim jeftinim ljudima”, rekao je predsednik Narodne stranke.

On je kazao da su građani Srbije od radikalno-kriminalne bande dobili tajne ugovore, prljave tehnologije, bogaćenje burazerske elite na očigled svih.

“Dobili smo bahatost i prostakluk. Dobili smo divljačku, investitorsku gradnju, preskupe stanove i preskupe uslove življenja, dobili smo preskupe džade koje propadaju posle pola godine, dobili smo estetiku kiča i šunda, dobili smo više od 15 milijardi evra dodatnog spoljnog duga, dobili smo survavanje svih moralnih vrednosti”, dodao je Jeremić.

On je naveo da istovremeno režimski mediji ne govore istinu čak ni slučajno.

“Diletantska spoljna politika, udvoričko ophođenje i prema Istoku i prema Zapadu, kao i bezobzirna rasprodaja nacionalnih interesa i resursa, doveli su Srbiju u položaj da kao država postanemo predmet poruge, nikada dalji od Evrope, u najboljem slučaju moneta za potkusurivanje, i to čak ne više samo najvećih sila”, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Šta piše u deklaracijama

Skupština Narodne stranke usvojila je Deklaraciju o revanšizmu i Deklaraciju o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije.

Deklaracijom o revanšizmu stranka se obavezala da u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade bude donet set zakona i propisa, pre svega o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave i državnih preduzeća, i oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde izveštavanja.

“Ovo ima za cilj da se promeni sistem i da se, kroz zakonsko utvrđivanje odgovornosti i odlučno sprovedeno sankcionisanje osuđenih bez izuzetaka i mogućnosti za oproštaj, bitno umanji opasnost da državna vlast i politička moć u budućnosti ponovo budu zloupotrebljene”, dodaje se u Deklaraciji.

U Deklaraciji o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije navodi se da će biti uveden moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta na određenom prostoru.

“Revidiraćemo sve donete planove, zakonske propise i potpisane ugovore u vezi sa eksploatacijom rude jadarita i ekstrakcije litijuma, ali i ostalih ruda na osnovu ugovora i sporazuma koji su ostali nedostupni javnosti, a mogu naneti trajnu štetu stanovništvu i okolini u kojoj žive. Sve ugovore i sporazume ćemo objaviti”, dodaje se u deklaraciji.

U Deklaraciji se ističe da će biti poništeni svi štetni ugovori i promenjeni svi propisi koji odudaraju od onih u razvijenim zemljama evropskog kontinenta u oblasti rudarstva i zaštite životne sredine, a svi prostorni planovi i svi planovi posebne namene kojima se omogućava realizacija iskopavanja ruda biće podvrgnuti strogoj stručnoj reviziji.

(Agencije, N1)

Ostavite komentar