IZETBEGOVIĆ: Dodik je pragmatičan čovjek koji igra drsko i bezobrazno

0
258

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da je jučerašnja online sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija bila važna za BiH.

Na sjednici su prisustvovali lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik, dok je Izetbegović odbio učešće upozorivši na činjenicu da je na nju trebalo biti pozvano Predsjedništvo BiH.

Izetbegović je istakao da je Čović na sjednici prekao da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, te da je Dodik bio vrlo agresivan i drzak kada je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatima, kazavši da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime  Radovana Karadžića na Palama.

Ipak, kaže Izetbegović, Dodik je potpuno drugačije završio nego što je počeo, naglašavajući da je bila dobra odluka da on tom sastanku ne prisustvuje u formu koji razbija i dezavuira institucije BiH.

“Trebalo je da pozovu tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PSBiH, a ne neki asimetrični, iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa sada i Rusi pokušavaju to pratiti. Svi su jučer dobili dobru i korisnu lekciju”, stava je Izetbegović.

On naglašava da je u pismu koje je poslao Savjetu bezbjednosti UN-a ukazao na pokušaj da se razbijaju i na asimetričan način tretiraju institucije BiH, jasno objasnivši da u tome ne želi učestvovati.

Na pitanje da li će Dodik ispuniti obećano o skidanju ploče Radovanu Karadžići, Izetbegović kaže da je Dodik pragmatičan čovjek koji igra bezobrazno i drsko koliko može i kad to ne prođe on se promijeni.

Smatra da je obećanjem o skidanju ploče Dodik možda pokušao smanjiti pritisak, a da nastavi s istim politikama, no Izetbegović smatra da će Dodik postepeno biti poražen odnosno da će politika koju proklamira biti poražena jer ona nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, srpskom narodu, ali i BiH u cjelini.

“To jeste politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti”, zaključio je Izetbegović, prenose agencije.

(Agencije)

Ostavite komentar