JANKOVIĆ: Da li je BlackRock preuzeo spoljni dug, a Srbija založila prirodna bogatstva?

0
128

Narodni poslanik Vladeta Janković pitao je danas na sednici Skupštine Srbije da li je tačno da je internacionalni globalni fond BlackRock preuzela javni dug Srbije, a da je naša država zauzvrat založila svoja prirodna bogatstva.

Janković je rekao da jedna svemoćna kompanija, koja je, kako kaže, upropastila Pakistan i Argentinu, posluje u Beogradu.

„Pitanje se tiče glasova koji u poslednje vreme se čuju u stručnoj javnosti, a potvrđuju ih i neki ozbiljni privredni krugovi. Tiču se internacionalnog globalnog fonda BlackRock. To je jedna svemoćna internacionalna kompanija, čiji je kapital preko tri triliona dolara i koja je upropastila Pakistan, Argentinu… Ovakvi glasovi koji se šire su toliko opasni, da bi premijerka trebalo da ih demantuje istine i mira radi. Ja to činim blagovremeno i u dobroj veri.

Priča se da je ta kompanija koja u Beogradu širi poslove, preuzela spoljni dug Srbije koji u ovom trenutku iznosi 34 milijarde evra sa izgledima da dostigne 40 milijardi, a za to je Srbija morala nešto da založi. Ono što je Srbija mogla da založi mogu biti samo rudna bogatstva, energetski potencijal, poljoprivredno zemljište… Drugim rečima, i Beograd na vodi i PKB sve su to sitnice. Ako je ova vest istina, mi smo onda zadužili Srbiju do svoje unučadi. Voleo bih da mi odgovor, odnosno demanti ove vesti, da predsednica Vlade Srbije.

Najzad, hteo bih da se pitanjem obratim ministru unutrašnjih poslova Gašiću, koji je ovde nekoliko dana s više ili manje uspeha odgovarao na primedbe i prigovore. Da li je svestan šta je učinio onim što je izgovorio ovde pred svima nama i pred milionskim auditorijumom, rekavši da se ubica Olivera Ivanovića zna i da se nalazi pod zaštitom Nemačke, na šta je posle 24 sata usledio šamar nemačke ambasade. A taj šamar nije pao na čisto lice Bratislava Gašića, nego je pao na lice naše zajedničke domovine, na lice ove države. Da čak nije kriv ni Jovanjicu, ni objektivno odgovoran za ove zločine i ubistva koja su se dogodila, samo to što je izgovorio dovoljno je da ne bude dostojan da bude ministar unutrašnjih poslova ove zemlje“, rekao je Janković.

On je dodao da je dva puta tražio informacije o ceni spomenika Stefanu Nemanji, jer je na taj podatak stavljena oznaka državna tajna.

„Pitanje je bilo upućeno Goranu Vesiću, trenutnom ministru za građevinu i nakratko doktoru Siniši Malom, ministru finansija. Odgovor koji sam dobio je uvredljivo glup. Goran Vesić odgovara da Ministarstvo za građevinu nije nadležno za državnu tajnu, što bi naravno znao svaki šimpanza. Znate, ta odredba o državnoj tajni je uredba koja je doneta 20. maja 2013. sa potpisom Ivice Dačića. Ona ima osam odredbi, slučajeva u kojima se državna tajna stavlja. Nijedan od tih slučajeva nije ni blizu u vezi sa spomenikom Stefanu Nemanji. Zato ja sad preusmeravam pitanje sa ministara Vesića i Malog, koji su kao ona deca koja kad se uplaše žmure i misle da su nevidljiva i upućujem ga predsednici Vlade, jer ona mora biti ono što se zove ovlašćeno lice javne vlasti“, rekao je Janković.

(nova.rs)

Ostavite komentar