Jedinstven u ovom dijelu Evrope: Šta je sve Šumama Srpske donio integrisani informacioni sistem

0
209

Integrisani informacioni sistem implementiran u Šumama Republike Srpske jedinstven je u ovom dijelu Evrope, jer je njime uvezano kompletno poslovanje ovog kompleksnog javnog preduzeća. Unficiranjem poslovnih procesa na nivou svih šumskih gazdinstava sprečava se mogućnost bilo kakvih zloupotreba i malverzacija, što će se, smatraju u Šumama, prije svega odraziti na finansijsko poslovanje i uštede.

Projektom IIS koji je u saradnji sa kolegama iz Šuma implementirala kompanija Prointer ITSS, članica infinity International Group, obuhvaćeni su svi organizacioni dijelovi ovog javnog preduzeća, njih 31, a predviđena je i mogućnost dodavanja novih dijelova, odnosno područja u slučaju organizacionih ili teritorijalnih promjena, kaže direktor Šuma Srpske Slaven Gojković.

“Zahvaljujući ovom ogromnom poduhvatu, omogućeno nam je, između ostalog, korišćenje savremenih metoda komunikacije i odlučivanja, racionalizacija, integracija i optimizacija odlučivanja, upravljanje podacima velikog obima, unapređenje produktivnosti i efikasnosti rada, ali i još mnogo toga što će zapravo rezultirati boljom transparentnošću poslovanja koje nam je i bilo cilj. Stručnjaci iz Prointera zaista su odradili veliki posao koji nam je dao mogućnost da naš proces rada bude brži i efikasniji i da u realnom prostoru i vremenu znamo šta se dešava na terenu”, kaže Gojković i naglašava da je implementacija ovakvog projekta zahtijevala konstantnu saradnju i komunikaciju sa inženjerima iz Prointera, radionice, testiranja i još mnogo toga.

IIS je jedinstven zbog činjenice da su u Šumama Srpske istovremeno implementirana i uvezana tri sistema – ERP, GIS i DMS sistem, što u preduzećima iz ove djelatnosti u okruženju nije slučaj, objašnjava direktor kompanije Prointer ITSS Vladimir Perišić.

“Zaista se radi o velikom i izuzetno značajnom poslu koji je rezultat zajedničkog rada i na koji su naši inženjeri i stručnjaci s pravom ponosni. Nigdje u ovom dijelu Evrope nemate ovakav obuhvat u implementaciji informacionog sistema. Primjera radi, u Hrvatskim šumama imate dio sistema, ali ne i ovako integrisanu varijantu koja je objedinila kompletno poslovanje ogromnog i teritorijalno razuđenog javnog preduzeća. Njegove dobrobiti već su vidljive, a u doglednoj budućnosti on će pokazati svu svoju snagu i primjenivost koja će se odraziti na sve segmente poslovanja i, prije svega, na finansijski aspekt”, kaže Perišić.

O kompleksnosti sistema govori i podatak da je IIS obuhvatio isporuku hardvera, konsolidaciju mrežne infrastrukture, implementaciju DMS sistema za upravljanje sadržajem, razvoj web-portala, implementaciju GIS geografskog informacionog sistema koji čini 16 različitih modula i mobilnu aplikaciju, kao i implementaciju ERP poslovnog informacionog sistema. Samo taj sistem čine upravljačko računovodstvo, upravljanje osnovnim sredstvima, kadrovska evidencija, plate, zaštita na radu, upravljanje održavanjem, voznim parkom, nabavka i upravljanje zalihama i još mnogo toga.

Važan segment sistema je i mobilna aplikacija kojom se vodi evidencija o svakom pojedinačnom šumsko-drvnom sortimentu, što u praksi znači da se u svakom momentu zna gdje se koji sortiment nalazi po pojedinačnom broju pločice koji je jedinstven na nivou šumskih gazdinstava. U pitanju je veoma kompleksna mobilna aplikacija koja je, takođe, jedinstvena u našem okruženju, kaže Maja Lukač, SAP konsultant – Tim lider za logističke module.

“Odradili smo veliki broj radionica i konsultacija kako bismo do kraja testirali i konfigurisali takvu aplikaciju koja je integrisana sa SAP sistemom i njegovim modulima. U suštini, to znači da se sada zalihe sortimenata vode na nivou svake pločice, odnosno da se tačno zna kada je koja primljena i šta se s njom dešavalo. I to je samo dio sistema koji je uvezao sve poslovne procese, ne samo šumske sortimente već i ostale šumske proizvode, lovstvo i slično. Poslovno izvještavanje koje je nekad trajalo danima i popunjavanje eksel tabela sada je prošlost, jer su, između ostalog, uspostavljene i jedinstvene šeme knjiženja”, objašnjava Lukač.

Kad sve sabere, IIS će riješiti dugogodišnji problem u Šumama Srpske, a to je bespravna sječa, a prve procjene su da se zahvaljujući njemu može računati na uštedu od oko 10 odsto sredstava od ukupnog godišnjeg prihoda, što u konačnom zbiru znači milionske uštede u ovom javnom preduzeću.

Ništa manje značajan je i podatak da ovakav sistem omogućava i evidenciju aktivnosti na zaštiti i čuvanju šuma, kako od njene devastacije tako i od insekata, biljnih bolesti, požara, pa sve do zaštite divljači i lovnih objekata.

Ostavite komentar