Kineske kompanije sve prisutnije u BiH: Rekonstrukcija tramvajske pruge kao test za obje zemlje

0
217

Kina je ekonomski sve prisutnija u Bosni i Hercegovini. Ekonomista Igor Gavran to smatra dobrim za državu te je ocijenio da je potrebno znatno više raditi na privlačenju investicija iz najmnogoljudnije države svijeta.

Bosna i Hercegovina je djelić Zemlje u kojem kineske kompanije žele poslovati. Kod nas i u okruženju posluju radeći prije svega na velikim infrastrukturnim projektima.
BH Telecom i mtel koriste Huaweijevu tehnologiju za 4G mrežu, a vrlo je izgledno da će ova kompanija konkurisati i za uspostavljanje 5G mreže. Kineske firme grade dionicu Koridora 5C, a odlučeno je da će rekonstruisati i tramvajsku prugu u Sarajevu. Kreditom ove zemlje bi se trebao graditi Blok 7 termoelektrane u Tuzli, a gradit će je njene kompanije.

U Srbiji su Kinezi još prisutniji kroz velike infrastrukturne projekte i investicije, u Crnoj Gori grade autoput, a u Hrvatskoj prave Pelješki most.

“Učinkovitost koja nema konkurenciju”

Ekonomista Igor Gavran je u izjavi za Klix.ba istakao da su i Sjedinjene Američke Države, kao najveći konkurent Kini, veliki uvoznik kineskih proizvoda i usluga, bez obzira na barijere koje su joj postavili.

Za njega je novost to što su kineske kompanije odlučile da budu izvođači radova na infrastrukturnim projektima koji za njih nisu veliki. Kao primjer za to upravo je naveo rekonstrukciju tramvajske pruge. Podsjetio je na kinesku karakteristiku po kojoj je vrlo prepoznatljiva i po kojoj je u prednosti.

“Za njih je to mali projekat. Ali i to govori o nekom pozitivnom angažmanu, jer Kinu prepoznajemo po infrastrukturnim čudima, tempu izgradnje. Praktično niko u svijetu se ne može mjeriti s njihovom učinkovitošću”, ukazao je.

Očekuje da će sve veće prisustvo kompanija iz ove države biti pozitivan pritisak na firme iz drugih zemalja, pa i u kontekstu toga da budu učinkovitije u svom radu. Pretpostavlja da će se prisustvo kineskih kompanija u Bosni i Hercegovini biti još izraženije.

“Nedostaju nam direktne investicije iz Kine”

Gavran je naglasio da Bosni i Hercegovini nedostaju direktne kineske investicije, a u čemu u ovom dijelu Evrope prednjači Srbija.

“Svi spomenuti projekti su oni gdje Kina nudi kreditiranje ili pobjeđuje na tenderima. Imamo vrlo malo kineskih ulaganja – fali kineska prisutnost u tom kontekstu. Mi moramo raditi na tome da što više privučemo kineski kapital, da imamo kineske kompanije koje ovdje proizvode, a ne samo prodaju robu”, istakao je.

Osvrnuo se i na izjavu američkog ambasadora Erica Nelsona u intervjuu za Večernji list da Kini i Rusiji nije problem korupcija u Bosni i Hercegovini, za razliku od SAD-a, kojem je to problem.

“Razumijem da postoje globalni interesi različitih zemalja. Kada je riječ o korupciji, moramo biti iskreni. Odgovornost je na domaćim vlastima. Odgovornost nije ni na jednoj stranoj državi, već na domaćim vlastima. Imamo tendere na kojima stalno pobjeđuju iste kompanije, a koje su bliske vlastima. Uglavnom su najmanje povoljne, ali pobjeđuju zbog političkih veza. Riječ je uglavnom o domaćim kompanijama”, naveo je Gavran.

Smatra da Amerikanci ne bi uvodili zabrane Huaweiju da nije konkurentniji od američkih kompanija te je ponovio da je korupcija prije svega problem Bosne i Hercegovine.

“Kineze ne treba odbijati iz političkih i ideoloških razloga”

Nije saglasan s tim da Bosna i Hercegovina odbija kineske kompanije samo iz političkih i ideoloških razloga. Ponovio je da one trebaju biti prihvaćene ako zaista jesu najpovoljnije te da se time trebaju podstaći kompanije sa zapada da one pokušaju biti povoljnije.

“Ako nema zapadnih konkurenata, onda, kako bi to naš narod kazao, neko sa sećije dobacuje i komentariše kako je strašno to što smo izabrali Kineze. To je licemjerno i neozbiljno. Jednostavno, postoji tender i budite najbolji. Ako nešto ne bude u redu, žalite se i dokažite da je nešto neispravno”, poručio je Gavran i dodao da je potreban kapital sa svih strana.

Ocijenio je da bi za Bosnu i Hercegovinu posebno dobro bilo kada bi se kineski, američki ili kapital neke druge države pojavio u partnerstvu s domaćom kompanijom.

Kako privući kineski kapital

Govoreći o tome šta je potrebno učiniti da bi se privukle kineske investicije, naveo je da je prilika u velikim projektima.

“Oni su već angažovani na Koridoru 5C. Ali, način na koji se on kod nas gradi ja nisam vidio nigdje na svijetu. Sve se radi na nekim iscjepkanim, minijaturnim dionicama koje su nepovezane i koje nemaju nikakvog smisla. Istovremeno vidimo šta rade kineske kompanije na projektima kao što je Pelješki most. To je ogroman projekat. Kada bi Bosna i Hercegovina planirala velike infrastrukturne projekte, to bi privuklo njihov interes”, kazao je.

Smatra da bi rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu mogla biti test za obje strane.

Podsjetio je da Srbija privlači investicije i s istoka i sa zapada, jer se ne osvrće na politička i ideološka pitanja. Potcrtao je da postoji prilika za partnerstvo između domaće i kineske autoindustrije, koja nije toliko zastupljena u Evropi, a sve se više razvija. Kako je izjavio, time bi Kinezi mogli izvoziti proizvode iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije, a da pri tome ne moraju plaćati carinu. Napomenuo je da carinu moraju plaćati kada izvoze iz Kine.

Kao osnovni razlog za nedostatak kineskih i svih drugih investicija Gavran je izdvojio to što je Bosna i Hercegovina nepovoljna za investicije.

“Licemjerni prigovori”

Poručio je da je licemjerno prigovarati Kini to što je sada postala, a prije do 30 godina joj je prigovarano što je zatvorena zemlja. Kako je istakao, “dobrim zemljama” se smatraju one iz kojih se jeftino mogu koristiti resursi i jeftina radna snaga, a kada neka od njih žele postati konkurentna, onda se pokušavaju suzbiti na nekorektne načine.

Osvrnuo se na to koliko je utemeljena kritika da uspjeh kineskih kompanija počiva isključivo na državnim subvencijama.

“Najpoznatiji slučaj u historiji državnih subvencija jeste spor između Airbusa i Boeinga, odnosno EU i SAD-a. Dokazano je da obje kompanije primaju nedozvoljene subvencije i da je pitanje kako bi mogle poslovati bez njih. Ni EU, ni SAD nisu nedemokratske”, zaključio je ekonomista Igor Gavran u izjavi za Klix.ba i napomenuo da postoje načini kojima se reguliše ovo pitanje.

Ukazao je na to da Bosna i Hercegovina prije svega treba sagledavati svoj ekonomski interes.

Koliko je porastao ekonomski utjecaj Kine u svijetu pokazuje i sponzorska struktura jednog od najznačajnijih sportskih događaja na svijetu – Evropskog nogometnog prvenstva. Čak četiri velike kineske kompanije su sponzori ovog takmičenja, Hisense je 2016. postao prva kineska kompanija koja je sponzorirala nogometni Euro.

(Klix.ba)

Ostavite komentar