Ko je Husein Alijević Husa, filmski Džej i lice koje voli kamera

0
116

I prije nego je film „Nedelja” imao premijeru i ušao u bioskope, samo na osnovu nekoliko scena trejlera pojavio se opšti konsenzus dežurnih kritičara i komentatora sa interneta, pri kojem je Husein Alijević Husa za ulogu Džeja Ramadanovskog pravi pogodak.

Huse se sjećamo kao klinca iz devedesetih koji je plesao i pjevao u dens pop grupi „Beat Street “. Grupa je nastala 1992, a tri godine kasnije su izbacili prvi album na kom se našla i verovatno njihova najpoznatija pjesma „Opsesija”.

U mračnim devedesetim bend je ispratio trend euro-dance stila, sa laganim koketiranjem sa hip hopom ali i turbo folkom. Grupu je pod svoje krilo uzela Dragana Mirković, s kojom su imali duet ali i kojoj su postali plesna grupa.

Nakon bombardovanja 1999. bend prestaje da radi u svojoj klasičnoj postavci. Nastavljaju još par godina, samo sa ženskim vokalima, dok se Alijević povukao iz benda i probao je sa solo karijerom u kojoj se okrenuo nešto tvrđim narodnjacima.

Husino ime se ipak vezivalo za rad devedesetih, tako da je već neko vrijeme bio u onoj grupi poznatih koji bi se našli u odjeljku „gdje su i šta rade”, povučen iz javnog života, kad je odjeknula vijest da će upravo on imati glavnu ulogu u biografskom filmu o Džeju.

Kako je Husein Alijević Husa postao Džej Ramadanovski

Kako su pričali već autori, u nekim prvim verzijama scenarija su probali sa nekim drugim, poznatijim domaćim glumcima, ali tek sa dolaskom Huse na kasting kako je rekao reditelj Nemanja Ćeranić, „upala im je kašika u med”.

Pored toga što se Husa odlično uklopio u ekipu i na probnim snimanjima, otkrio im je da sam početak karijere ga vezuje za Ramadanovskog, jer je Beat Street nastupao na bini 1992. kao plesna grupa pokojnog pjevača, i to na njegovo insistiranje.

S obzirom da glumi Džeja u periodu njegove mladosti, Husa je smršao preko 20 kilograma za potrebe uloge, a kako je i sam više puta naglasio, pomoglo mu je što je pjevača poznavao, i što je osjećao dug prema njemu, jer ga je upravo Džej stavio u vrijeme njegove najveće slave na binu pored sebe.

Alijevića voli kamera, iako nije glumac, u filmu „Nedelja” je svojoj blagom i nenametljivom pojavom efektan u priči koja je koliko o pjevaču, toliko i o Dorćolu osamdesetih, njegovim ulicama, ali i prijateljstvu Roma i bijelih ljudi u jednoj nepretencioznoj antirasističkoj priči.

Ako ovaj film uspije na blagajnama, u šta gotovo da ne sumnjamo, film „Nedelja” neće biti naš posljednji susret sa Huseinom Alijevićem Husom na bioskopskom platnu, prenosi danas.rs

Ostavite komentar