Ko toleriše rad na crno u Banjaluci?

0
233

Slučaj sarajevske firme GTS d.o.o. koja je mjesecima potpuno nezakonito radila na teritoriji Republike Srpske, a koja se bavi hemijskim čišćenjem, otvorio je pitanje – ko to u institucijama Republike Srpskre toleriše rad na crno?

Kakvi interesi mogu štititi ovaku praksu, ako ne lični, i to pojedinaca iz institucija vlasti? I to bi vjerovatno trajalo sve do danas, da mediji nisu počeli da postavljaju pitanja i objavljuju priče o ovom slučaju.

Prema posljednjim informacijama, sarajevska firma je dobila poreski broj u Poreskoj upravi, ali i dalje ne poštuje druge odluke da bi obavljala tu djelatnost.

Naime, kako smo prije skoro mjesec i po dana objavili, ova firma iz Sarajeva je već mjesecima po Banjaluci dogovarala i izvršavala poslove, a te svoje usluge “opušteno” naplaćivala, iako nije bila registrovana, čime je nanosila štetu budžetu Republike Srpske, ali i legalnim firmama koje se bave tom djelatnošću, jer im je nelojalna konkurencija.

Tačnije, ova firma iz Sarajeva je dovezla nekoliko mašina u jednu kuću u Banjaluci na kojoj nema nikakvih naznaka da se radi o nekom preduzeću i preko posrednika dogovara poslove za poznate klijente širom Banjaluke, te naplaćuje svoje usluge hemijskog čišćenja i pranja, iako nije bila izvršila potrebne procedure – registracije, ne plaća skuplju struju kao ostali privredni subjekti, ne plaća komunalne i druge naknade za isticanje reklama, poslovnog imena i ostalih dadžbina kojima su opterećeni legalni privrednici.

Prema našim saznanjima, sjedište firme je u Sarajevu, radovi se izvode u Banjaluci, a plaćanje se vrši na račune te firme u Sarajevu, u FBiH, čime se izbjegavaju važeći zakonski propisi Republike Srpske.

Da se u ovom slučaju radi o sve ozbiljnijim poslovima, a ne sitnijim uslugama, pokazuje i spisak klijenata ove neregistrovane sarajevske firme, a to je nekoliko poznatih privatnih firmi, poznati hoteli, ali i neke od javnih institucija, poput Zavoda za stomatologiju Republike Srpske, gdje su čak „prošli“ na tenderu za radove, iako nisu registrovani.

Postavlja se pitanje – koliko ovakvih slučajeva još ima u Republici Srpskoj i ko je to ko štiti ovakve firme i njihove unosne poslove.

(N.Sp)

Ostavite komentar