Schmidt novi visoki predstavnik, Inzko podnio ostavku

0
217

Visoki predstavnik Valentin Inzko dao je ostavku. Ona je podnesena na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provodjenje mira danas.

Ostavka je prihvaćena i na snagu stupa 1. augusta.

Tada će dužnost novog visokog predstavnika preuzeti Nijemac Christian Schmidt.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) danas su u Sarajevu službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon njegove kandidature koju je predložila Njemačka.

“SB PIC-a raduje se suradnji s Schmidtom kad 1. avgusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, nakon čega će ostavka g. Inzka stupiti na snagu.

SB PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati završetak agende 5 + 2 i doprinijeti stabilnosti u BiH osiguravajući dosljednu provedbu civilnih aspekata GFAP-a. Odluka Nadzornog odbora PIC-a ujedno je dodatno potcrtavanje posvećenosti teritorijalnom integritetu BiH.”

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na dugogodišnjoj izvanrednoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Ruska Federacija se nije složila s ovom odlukom, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Sarajevo.

Ostavite komentar