Koliko boja automobila utiče na zagrijavanje kabine i kakvu ulogu imaju zatamnjena stakla?

0
322

Ljeti automobil za kratko vrijeme postane prava rerna, u čijoj kabini temperatura dostiže do 60 stepeni.

Tim večitim ljetnjim problemom vozača pozabavio se njemački autoklub – ADAC, koji je potražio odgovore na pitanja: Da li ljeti treba ostavljati blago otvorene prozore dok automobil stoji? Da li boja automobila utiče na sakupljanje toplote u kabini? i Da li zatamnjena stakla pomažu da u autu bude manje vruće?

Malo otvoreni prozori ne prave razliku kada automobili stoje. Merenje temperature identičnih vozila sa otvorenim prozorima na spoljnoj temperaturi od 28 stepeni dalo je gotovo isti rezultat: u vrlo kratkom vremenskom roku temperatura u vozilu je dostigla prijeteće nivoe.

Kada su prozori ostali zatvoreni, izmereno je 38 stepeni nakon 10 minuta, pa čak i 45 stepeni nakon 20 minuta. Ako su dva prozora bila malo otvorena, vrijednosti su i dalje dostizale 36 i 42 stepena (nakon 10, odnosno 20 minuta).

Poslije sat vremena u automobilu koji je direktno bio izložen suncu – temperatura se popela znatno iznad 50 stepeni.

Bez obzira da li se radilo o bijelom ili crnom vozilu, stručnjaci ADAC-a nisu utvrdili nikakvu značajniju razliku u razvoju toplote u zavisnosti od boje automobila, prenosi Revija HAK. Termoizolaciona stakla ili zatamnjeni prozori imaju mali efekat. To je zato što stakla prozora automobila imaju veliku površinu. Njihova veličina, upadni ugao sunčevih zraka i boja unutrašnjosti značajno utiču na zagrijavanje kabine.

Mnogi vozači vjeruju da su dobro zaštićeni od UV zračenja iza prozora automobila, ali to je samo djelimično tačno. Prednji prozor štiti od UV-A i UV-B zračenja što je više moguće, dok bočni prozori propuštaju UV-A zračenje, što može da izazove prerano starenje kože i, u najgorem slučaju, rak kože.

(Telegraf.rs)

Ostavite komentar