KOMENTAR: I sudovi dokazali da je “Alumina” jača od stranih i domaćih mešetara

0
212

Kompanija “Alumina” iz Zvornika dobila je u posljednjih mjesec dana dva sudska spora višemilionske vrijednosti, čime je ovo strateško preduzeće za privredu Republike Srpske, i na ovaj način otrgnuto iz ruku brojnih domaćih i stranih mešetara koji su u posljednjoj deceniji stavljali svoje šape na njenu vrijednu imovinu.

Naime, nakon što su odbijeni svi mogući napadi na “Aluminu” koji se tiču prodaje kompanije sumnjivim firmama, rasparčavanja njene imovine I prodaje u bescijenje, sada su sudovi dokazali ono što smo znali svi koji želimo dobro “Alumini”.

U prvom slučaju „Alumina“ je dobila prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci kojom je u cijelosti usvojen tužbeni zahtjev „Alumine“ protiv fočanskog „Pavgorda“ I litvanske „Ukio banke“, i kojom je utvrđeno da su ništave tri zaloge upisane na imovini „Alumine“ ukupne vrijednosti 154 miliona KM. U tom sporu, Sud je prihvatio argumentaciju „Alumininih“ advokata koja se tiče flagrantnog kršenja zakona I protivpravnog postupanja tadašnjih litvanskih vlasnika I uprave prilikom zaključenja I upisa ovih zaloga, a koje su značajno opteretili imovinu „Alumine“ I ugrozile opstanak fabrike.

Ova sudska presuda u korist “Alumine” ima veliki značaj za budućnost I dalji razvoj ovog strateškog preduzeća Republike Srpske uprkos svim podmetanjima i pokušajima njenog ugoržavanja i pokazuje koliko su pojedinci bili riješeni da naštete “Alumini” iz lične koristi kada je u aprilu 2017. godine, po osnovu sada ništavih zaloga, Osnovni sud u Zvorniku blokirao račune „Alumine“ na iznos od preko 154 miliona KM. Dakle, I tada je bilo jasno da taj famozni dug ne postoji, da su zaloge date I upisane na nezakonit način. Dakle, sada je i sud konačno dokazao da je blokada “Alumine” te godine bila protivzakonita, I samo je nanijela višemilionsku štetu “Alumini”, što su ti mešetari i željeli.

U drugom slučaju, Okružni privredni sud u Bijeljini proglasio je ništavim ugovor o kreditu od 19,4 miliona KM između Investiciono-razvojnebanke RS i „Energolinije“ te oslobodio plaćanja obaveza „Aluminu“ koja je bila jemac za ovaj kredit, a IRB-u naredio da vrati višemilionski iznos koji je do sada naplatila od „Alumine“ kao žiranta. Da je I u ovom slučaju bilo loših namjera pokazuje obrazloženje presude u kojem stoji da je IRB odobrila kredit „Energoliniji“ iako je to preduzeće u momentu podnošenje zahtjeva za kredit bilo platežno nesposobno.

Međutim, I pored svih prepreka koje im stoje na putu od Uprava “Alumine” na čelu sa Milom Matićem već više od sedam godina uspješno oporavlja i razvija kompaniju, koja je jedan od najvećih potencijala privrede Srpske, ali I da dokazuje šta su sve pojedinci I grupe oko ovog zvorničkog giganta pokušavali kako bi se domogli njene imovine, I na kraju same kompanije. Neće im to ići lako jer je “Alumina”, na čelu sa ovim ljudima riješena da se mešetarima stane u kraj, a u tome imaju podršku I institucija Republike Srpske, prije svega Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Ova kompanija, od koje indirektno ima koristi više od 50.000 ljudi u regiji Birač, pa i cijeloj Republici Srpskoj, treba dalju podršku i institucija i javnosti, jer ona nema samo privredni, već ima I krupan strateški i politički značaj za Republiku Srpsku. Neka na pomen “Alumine” u budućnosti prvo što nam padne na pamet bude uspjeh, a ne kriminal, jer su vremena kriminalaca I mešetara oko “Alumine” daleko iza nas, što potvrđuju i sudovi, a oni su najmjerodavniji.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar