KORONA NIJE SVIMA NAUDILA: Od početka pandemije, 56 novih milijardera na Vol stritu

0
219

Iako je novi korona virus uništio živote, ušteđevinu i mala preduzeća orgomnog broja Amerikanaca, godina u finansijom smislu nije bila loša za sve – Vol strit je od početka pandemije dobio 56 novih milijardera, prenosi NBC njuz.

U periodu između sredine marta i 22. decembra SAD su dobile 56 novih milijardera, ukupno 659, a njihovo bogatstvo se od početka pandemije uvećalo za preko trilion dolara, pokazuje decembarski izvještaj koji su zajedno izradili Institut za političke studije i organizacija “Amerikanci za poresku pravičnost”.

Izvještaj izrađen na osnovu podataka koje je prikupio “Forbs” pokazuje da milijarderi posjeduju bogatstvo od oko četiri triliona dolara, što je otprilike dva puta više od svega onoga što poseduje 165 miliona najsiromašnijih Amerikanaca. Deset najbogatijih milijardera zajedno ima više od trilion dolara.

Među novim milijarderima nalaze se poznata imena kao što su Džef Bezos, Ilon Mask, Bil Gejts, Kanije Vest i Tajler Peri. Oni su, međutim, izuzeci, a većina novih milijardera su ljudi iza čijeg bogatstva stoji poslovanje na berzi. Među njima je i bivša supruga Džefa Bezosa Skot Mekenzi, čije se bogatstvo iz dana u dan uvećava upravo zahvaljujući berzi.

Ključni pokretač uvećavanja njihovog bogatstva bio je neviđeni odgovor monetarne politike na stabilizaciju finansijskih tržista u ranim danima pandemije, koji je podstakao rast na berzi. Kada se Vol strit našao na ivici panike u martu, Federalne rezerve su se umiješale obećavajući niske stope i održavanje likvidnosti.

Kombinacija “lakog” novca i nagle promjene ekonomske aktivnosti, koja je favorizovala digitalnu trgovinu, komunikacije, edukaciju i poslovanje, dala je neočekivani vjetar u leđa tehnološkim firmama – startapima i velikim kompanijama.

Ovo je zapanjujući pokazatelj toga kako je pandemija iskrivila velike dijelove realne ekonomije i povećala upornu ekonomsku nejednakost u SAD, koja se i dalje temelji na rasnoj i etničkoj osnovi.

(Mondo/Agencije)

Ostavite komentar