ODGOVORNI I ORGANIZOVANI: U toku vakcinacija radnika “Beme”

0
163

U saradnji sa Zavodom za medicinu rada i sporta Republike Srpske, u krugu Tvornice obuće „Bema“ Banjaluka organizovana je vakcinacija dijela radnika vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm.

Mobilni tim Zavoda danas je vakcinisao 135 radnika “Beme”, a zahvaljujući dobroj organizaciji vakcinacija je obavljena za samo sat i po vremena. Organizacijom mobilnog tima olakšan je proces vakcinacije.

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće „Bema“, izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srpske i Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

„Ja bih se prvo zahvalio Vladi Republike Srpske koja je obezbjedila vakcine i Zavodu koji je došao u fabriku da ne gubimo vrijeme . Vakcinacija je u ovom momentu od životnog značaja i to je nešto što mora da se provede. Nisam potpuno zadovoljan odzivom radnika, moglo je to da bude i puno više, ali danas se za vakcinu prijavilo oko 140 radnika i najviše ih je tražilo upravo tu vakcinu. Mislim da se bez vakcinacije neće moći ni živjeti ni putovati, zašto sebe, zajednicu i fabriku od 1.200 radnika ugrožavati, pa i porodicu ugrožavati, na nama je da s tim virusom živimo. Šta nas dalje čeka, koji virus ne znamo, ali bez vakcinacije se neće moći kretati ni živjeti”, rekao je Umičević i dodaje da će za normalan proces rada biti potrebno vakcinisati oko 70 odsto radnika.

„Ako mi ne vakcinišemo 70 odsto radnika, ništa nismo uradili. Sigurno da će to doprinijeti da bude ležernija atmosfera, mi i dalje se držimo svih epidemioloških mjera, ne smijemo da se opustimo, ne možemo to sebi da priuštimo. Sigurno da će situacija biti bolja, ali to je još daleko od normalizacije”, rekao je Umičević.

Tvornicu u obuće “Bema” posjetila je Anka Šmitran-Đurić, direktor Zavoda za medicinu rada i sporta RS, te je tom prilikom izrazila zadovoljstvo dobrom saradnjom i organizacijom u tvornici.

„Republički štab za vanredne situacije je zadužio Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske za organizaciju vakcinacije u privrednim subjektima. Mi smo obučili mobilni tim koji dolazi u privredne subjekte i provode vakcinaciju. Taj proces teče ako mogu reći savršeno. Jako su dobri domaćini privredni subjekti kakav je danas i tvornica “Bema”, vrlo dobro su organizovani, pripreme spiskove, i adekvatan prostor tako da proces vakcinacije teče bez zastoja. To je vrlo dobar pristup cijelom ovom procesu vakcinacije zato što korist imaju privredni subjekti jer nema odsustva radnika zbog procesa vakcinacije. Proces je brz, efikasan i masovan, poštižemo vakcinacijom u jednom danu u jednom privrednom subjektu ono što je cilj, a to je kolektivni imunitet“, rekla je Šmitran-Đurić.

(N.Sp.)

Ostavite komentar