KRČMAR: Ugovoreno 160 miliona KM za kredite privrednicima

0
209

Privrednicima koji su pretrpjeli štetu usljed pandemije virusa korona do sada je ugovoreno 160 miliona KM kredita, od ukupno obezbijeđenih 238 miliona KM iz Garantnog kovid programa, rekao je direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar.

Krčmar je naveo da je svaki kredit obezbijeđen garancijom u visini do 70 odsto.

Prema njegovim riječima, svaki mjesec je novi trend u pogledu garancija koje Garantni fond u ime i za račun Vlade izdaje privrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog virusa korona.

– Banke su svaki mjesec dužne da nas izvijeste kome je odobren kredit i u kojem iznosu. Sada imamo podatak da je do kraja marta plasirano 18 miliona KM kredita, a krediti su obezbijeđeni garancijom u iznosu od 70 odsto. Svaki naredni mjesec očekujemo da će biti veći obim plasiranih kredita, a već sada ima 48 predmeta koji su u obradi u bankama – rekao je Krčmar za portal banjaluka.net.

Istakao je da interesovanje za ovakvim vidom kreditiranja kod privrednika postoji, te podsjetio da je to pomoć kojom Vlada Srpske nastoji da sanira negativne posljedice pandemije i omogući neometan povratak poslovnim aktivnostima.

– Ovim programom Garantnog fonda Vlada Srpske bankama garantuje povrat do 70 odsto kredita za koje privrednici iz Republike Srpske apliciraju kod komercijalnih banaka. Ti iznosi, koji u ovim trenucima za pojedina preduzeća znače i opstanak, mogu ići čak i do iznosa od 400.000 KM, u zavisnosti od kapaciteta kompanije, odnosno da li je u pitanju mikro, malo ili srednje preduzeće – rekao je Krčmar.

On je naveo da su do sada ugovori o kreditiranju potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije iz Republike Srpske.

– Dvije banke nisu ispunjavale kriterijume, tako da su ugovori o plasiranju kredita potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije. S obzirom na to da su u pitanju javna sredstva, moramo voditi računa o likvodnosti banaka i spremnosti da ispoštuju ugovorene obaveze – istakao je Krčmar.

Prema njegovim riječima, osim garancija na kredite, država je privredi pomogla i isplatama doprinosa i plata radnicima u period kada im je rad bio zabranjen, a izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu proširene su mogućnosti podrške Garantnog fonda.

– Zakon je usvojen 2010. godine otkada i Fond radi, ali je sadržao određene nedostatake. Trgovačka preduzeća nisu mogla aplicirati za kredite koji bi bili obezbijeđeni garancijom Garantnog fonda, ako proizvodi iz njihovog asortimana nisu bili pretežno domaće proizvodnje. Vlada Srpske je usvojila naše prijedloge, tako da smo sa 50 odsto, koliko smo do sada garantovali na kredite, došli do mogućnosti da izdajemo garancije do 70 odsto kredita – istakao je Krčmar.

Govoreći o radu Garantnog fonda i planovima za naredni period, Krčmar je istakao da je misija Fonda da ohrabri banke da plasiraju kredite firmama koje imaju novu poslovnu ideju, te žele uvećati biznis ili otpočeti sa drugom djelatnošću, a da će Garantni fond, garantovanjem dijela njihovih obaveza za kredite bankama, smanjiti rizik finansiranja.

– Mi smo na raspolaganju bankama ukoliko žele privrednim subjektima da odobre kredit, ali im nedostaje dovoljno obezbjeđenja. Naša misija i zadatak kao Fonda nije da ostvarujemo visok profit, nego moramo obezbijediti stabilan rast poslovanja, sačuvati kapital Fonda i pokriti troškove poslovanja, jer smo akcionarsko društvo i nismo oslonjeni na budžet – naglasio je Krčmar.

Krčmar je zaključio da će Garantni fond i u narednom periodu nastaviti da efikasno ostvaruje svoju misiju, te da će se posvetiti jačanju lokalnih i regionalnih saradnji, te garantovanjem kredita namijenjenih poljoprivredi i ulaganju u nove tehnologije biti pouzdan partner svim privrednicima i time doprinijeti rastu i razvoju privrede Srpske.

(Srna)

Ostavite komentar