Ljevičarski predsjednik Meksika osudio Zakerberga zbog suspenzije Trampovog naloga

0
193

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador danas je osudio “svemoć i aroganciju” šefa Fejsbuka Marka Zakerberga, jer je na neodređeno vreme suspendovao naloge predsednika SAD Donalda Trampa na Fejsbuku i Instagramu.

„Pročitao sam pismo vlasnika Fejsbuka i osetio sam svu njegovu aroganciju kada govori o svojim pravilima (…) Šta je sa slobodom i pravom na informacije? I gde je uloga legalno i legitimno konstituisane vlasti?“, rekao je Lopes Obrador na konferenciji za štampu.

Zakerberg je u četvrtak opravdavao „blokiranje“ Fejsbuk i Instagram naloga na neodređeno vreme i na bar dve nedelje dok se ne završi mirna tranzicija vlasti u SAD, jer, kako smatra, Trampovo korišćenje tih „usluga tokom ovog perioda predstavlja prevelik rizik“.

Šef društvene mreže sa 2,74 milijarde aktivnih korisnika osudio je upotrebu svoje platforme „za podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade“.

Lopes Obrador se već u četvrtak izjasnio da se ne slaže sa „cenzurom“ Fejsbuka i Tvitera, dve društvene mreže koje su blokirale naloge Trampa posle nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kongres u Vašingtonu u sredu, kada je život izgubilo pet osoba.

Nalog @realDonaldTrump i njegovih 88 miliona pretplatnika suspendovani su na 12 sati, a Donald Tramp je nastavio da objavljuje tvitove u četvrtak uveče.

Levičarski populistički predsednik Meksika uživao je u srdačnom odnosu s Trampom i bio je među poslednjim liderima koji su čestitali Džozefu Bajdenu pobedu na predsednilkim izborima u SAD.

Lopes Obrador je pozdravio obećanje Trampa o „urednom i glatkom“ prenosu vlasti što je rekao u četvrtak. „Mislim da je to dobra vest“, rekao je predsednik Meksika.

(Agencije)

Ostavite komentar