Krčmar: Važna saradnja i razmjena iskustava kako bi se sanirale posljedice pandemije u privredi

0
219

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar rekao je danas da su važna iskustva Garancijskog fonda AP Vojvodine kako bi bile sanirale posljedice pandemije virusa korona u privredi.

“Težište djelovanja fonda iz Vojvodine je u sektoru poljoprivrede i interesuje nas šta možemo preuzeti iz njihovih iskustava”, rekao je Krčmar novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa direktorom Garancijskog fonda AP Vojvodine Đorđem Rakovićem.

Krčmar je naveo da je težište rada Garantnog fonda Srpske na razvoju malih i srednjih preduzeća.

“Imamo i linije za poljoprivredu i, pošto smo član Evrpske asocijacije garantnih fondova, učimo i od drugih”, istakao je on.

Krčmar je naglasio da Vlada Srpske svojim mjerama pokušava sanirati posljedice pandemije kroz dvije-tri faze i dodao da Garantni fond prati i podržava preduzeća da premoste probleme.

“Tu su obezbjeđenje kredita. Sve smo uradili da banke plasiraju sredstva malim, mikro i srednjim preduzećima”, rekao je Krčmar i naveo da su važna iskustva i kada je riječ o fondovima iz okruženja u prevazilaženju problema.

Krčmar je podsjetio da je Vlada Srpske donijela uredbu da se poprave uslovi za mala i srednja preduzeća pa, umjesto dosadašnjih 250.000 KM, preduzeća mogu da podignu 400.000 KM kredita, te naglasio da Srpska garantuje 70 odsto za banku koja odobri kredit firmama.

Raković je rekao da su Garantni fond Srpske i Garancijski fond AP Vojvodine određenim mjerama pružili priliku privrednim subjektima da dođu lakše do sredstava.

On je naveo da Srpska ima dobar program koji ide preko garantnih šema Garantnog fonda, te dodao da je u Srbiji, odnosno Vojvodini to drugačije.

Raković je istakao da je Srbija, posredstvom Razvojnog fonda, davala sredstva sa kamatom od jedan odsto, a Garancijski fond je uveo svoju “kovid liniju”, koja je davala kratkoročne kredite do tri godine.

“Kamata se reguliše u dogovoru sa bankama i nije određena, ali možemo da kažemo da smo klijentima izašli u susret samim tim što su dobili povoljnije uslove da dođu do toga”, rekao je Raković.

(Srna)

Ostavite komentar