KRITIKOVAO PREMIJERA: Lider opozicije u Indiji osuđen na dvije godine zatvora

0
189

Sud u Indiji proglasio je opozicijskog lidera Rahula Gandhija krivim za klevetu zbog izjave kojom se sugerisalo da je premijer te zemlje Narendra Modi kriminalac.

Gandhi (52) je u četvrtak osuđen na dvije godine zatvora, ali mu je odobrena kaucija nakon što su njegovi advokati najavili da se namjeravaju žaliti.

Slučaj je proizašao iz primjedbe izrečene tokom izborne kampanje 2019. u kojoj je Gandhi, vodeće lice Kongresne stranke, pitao zašto “svi lopovi imaju Modi kao zajedničko prezime”.

Modijeva vlada je naširoko optuživana da koristi zakon za ciljanje i ušutkavanje kritičara, a slučaj u njegovoj rodnoj državi Gujarat jedan je od nekoliko pokrenutih protiv Gandhija u posljednjih nekoliko godina.

Gandhijevi komentari smatrani su klevetom protiv premijera, koji je uvjerljivo pobijedio na izborima.

Članovi vlade rekli su da je ta primjedba također bila kleveta protiv svih onih ljudi čije je prezime Modi, što je povezano s nižim stepenima indijske tradicionalne kastinske hijerarhije.

“Ako namjeravate uvrijediti cijelo prezime Modi, ovo je potpuno klevetničko”, rekao je novinarima Ravi Shankar Prasad, zastupnik vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP). “Bilo je odgovarajućeg saslušanja. Dobio je priliku iznijeti svoju stranu stvari. Odluka je donesena prema propisanom sudskom postupku.”

Gandhijev advokat, BM Mangukiya, rekao je da njegov klijent nije imao namjeru ikoga uvrijediti. “Kada je sudac pitao Gandhija što ima za reći u svoju odbranu, vođa Kongresa je rekao da se on bori da razotkrije korupciju u zemlji”, rekao je Mangukiya novinarima ispred suda. “Njegovi komentari nisu imali za cilj povrijediti ili uvrijediti bilo koju zajednicu.”

Gandhi je sin, unuk i praunuk dinastije bivših indijskih premijera, počevši od vođe nezavisnosti Jawaharlala Nehrua, ali teško se suprostavlja Modiju i njegovim nacionalističkim porukama hinduističkoj većini u zemlji.

Gandhija su pozdravile pristaše kada je u četvrtak stigao na sud na izricanje presude. Suočen je s još najmanje dva slučaja klevete u drugim dijelovima zemlje.

Lider Kongresne stranke, Manish Tiwari, koji je također advokat na Vrhovnom sudu i zalagao se za dekriminalizaciju zakona o kleveti u zemlji jer oni zapravo ograničavaju slobodu govora, rekao je da je iznenađen presudom.

“Tek trebam vidjeti presudu, ali dvije godine su najveća moguća kazna i volio bih vidjeti zašto ju je sud dodijelio. Pravni lijek je sada na višem sudu,” rekao je Tiwari.

Osim što mu je odobrio kauciju, sud je također suspendovao kaznu na mjesec dana kako bi Gandhiju omogućio žalbu. Ali prema indijskom zakonu, svaki zastupnik biva trenutano i automatski diskvalificiran kad dobije dvogodišnju zatvorsku kaznu. Još nije jasno kako će Gandhi i Kongresna stranka to riješiti.

Suparnički političar Arvind Kejriwal, vođa stranke Aam Aadmi (Stranka običnog čovjeka) rekao je da se ne slaže s presudom. “Kuje se zavjera kako bi se eliminirali vođe i stranke koje nisu iz BJP-a, njihovim kaznenim gonjenjem. Imamo nesuglasica s Kongresom, ali nije u redu uključiti Rahula Gandhija u ovakav slučaj klevete,” tvitao je.

Još jedan vođa Kongresne stranke, Pawan Khera, složio se s ovim opažanjem. “Pokušava se ušutkati Rahul Gandhi jer postavlja neugodna pitanja”, rekao je.

Neki politički analitičari vjeruju da će sudska presuda potaknuti BJP da još više zaoštri svoje napade protiv Gandhija.

Prošle su sedmice zastupnici BJP-a zaustavili postupak u parlamentu zbog zahtjeva da se Gandhi ispriča jer je nedavno rekao ttokom govora na Univerzitetu Cambridge da je demokratija ugrožena od Modijeve vlade.

Prije dva dana, nacionalni glasnogovornik BJP-a, Sambit Patra, pojačao je retoriku, nazivajući Gandhija “Mir Jafar”, što je historijska aluzija koja znači izdajica.

(Klix)

Ostavite komentar