Kubanska opozicija zakazala protest za 15. novembar, Havana optužuje SAD za destabilizaciju

0
180

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges optužio je danas američku vladu da hoće da “destabilizuje” Kubu preko protesta opozicije predviđenog za 15. novembar.

„Nećemo ni u kom slučaju dozvolitis stalnu agresiju vlade SAD, njene stalne napore da stvore uslove za unutrašnju destabilizaciju, da remeti mir i bezbednost građana, kvare nam slavlje na dan kada se ostrvo zvanično ponovo otvara za međunarodni turizam“, rekao je ministar pred diplomatskim korom akreditovanim na Kubi.

Organizatori demonstracija predviđenih u Havani i u šest provincija sa ciljem da se traži oslobađanje političkih zatvorenika, ne odustaju od poziva na skup idućeg ponedeljka iako su ga vlasti zabranile i zapretile krivičnim gonjenjem.

Komunistička vlada ih optužuje da hoće da izazovu promenu režima uz aktivnu podršku Vašingtona.

„Od 22. septembra bilo je 29 saopštenja vlade SAD ili uticajnih ličnosti iz Kongresa te zemlje, skoro jedno na dan namenjeno da ohrabri, usmeri i podstakne akcije destabilizacije u našoj zemlji“, rekao je Bruno Rodriges.

U tim saopštenjima ima „zahteva“ upućenih kubanskoj vladi, kao što je da odobri demonstracije, ali to su stvari koje Kuba nikad nije dozvoljavala i neće nikad dozvoljavati, rekao je on.

U ponedeljak je portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao preko Tvitera kubansku vladu da sluša narod dok mirno demonstrira da bi mu se čuo glas.

Poziv na demonstracije usledio je četiri meseca od spontanih demonstracija koje su potresle Kubu 11. jula uz uzvike „Sloboda“ i „Gladni smo“ u kontekstu duboke ekonomske krize. Prema nevladinoj organizaciji Kubaleks (Cubalex) 1.175 ljudi uhapšeno je na tim skupovima kada je jedna osoba stradala a desetine su povređene, dok je 612 i dalje u pritvoru.

(nova.rs)

Ostavite komentar