Ljevičarka Ksiomara Kastro preuzela funkciju predsjednice Hondurasa

0
198

Xiomara Castro prisegnula je u četvrtak kao prva predsjednica Hondurasa, uz prisutnost američke potpredsjednice Kamale Harris, a na novoj dužnosti čeka je izazov podijeljenog Kongresa i određivanja odnosa s Kinom.

Castro je prisegnula na stadionu uz svog supruga, bivšeg predsjednika Manuela Zelayu i njihovu djecu.

Nekoliko minuta prije službeno je predstavljena i Harris koju je američki predsjednik odredio da vodi politiku SAD u središnjoj Americi.

Ko je sve bio na zakletvi?

Američki dužnosnici žele surađivati s Castro kako bi zaustavili ilegalnu migraciju iz te regije i jačali međunarodnu potporu Tajvanu, u pokušaju da se suprotstave kineskom utjecaju. Honduras je jedna od rijetkih država koja održava diplomatske odnose s Taipeijem umjesto s Pekingom.

Tajvanski potpredsjednik William Lai također je bio prisutan tijekom prisege Castro koja je tijekom kampanje najavljivala da će se prikloniti Kini ako pobijedi.

Nova predsjednica Hondurasa predstavlja se kao socijaldemokratkinja koja će se boriti protiv korupcije, siromaštva i nasilja i kroničnih problema koji potiču migraciju prema sjeveru, što će joj biti otežan zadatak zbog nejedinstva u njezinoj stranci.

Njezinim dolaskom završava osmogodišnja vladavina Juana Orlanda Hernandeza, optuženog na američkim sudovima za korupciju i povezanost s krijumčarima droge.

(index.hr)

Ostavite komentar