LUKAŠENKO: SP u hokeju u Bjelorusiji biće bezbjedno, nema upada u parlament kao u SAD

0
238

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko branio je danas sposobnost svoje zemlje da bude domaćin predstojećeg svetskog prvenstva u hokeju na ledu, ismevajući SAD zbog upada pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres.

Lukašenko se danas sastao sa predsednikom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) Reneom Faselom, posle poziva da Belorusija ne bude domaćin svetskog prvenstva zbog višemesečnih masovnih antivladinih protesta.

Autoritarni beloruski predsednik je Faselu rekao da protesti neće uticati na bezbednost turnira u Belorusiji i uporedio svoju zemlju sa SAD, gde je pet osoba poginulo u sredu tokom nasilja Trampovih pristalica u Kongresu.

„U našoj zemlji, demonstranti i drugi nezadovoljni ljudi ne napadaju vladine agencije i parlamente. Imamo potpuno normalnu situaciju iz perspektive razvoja demokratskih procesa“, kazao je Lukašenko.

Belorusija i Letonija su koorganizatori svetskog prvenstva u maju u junu, ali Lukašenkovi protivnici pozivaju na bojkot turnira, dok letonska vlada želi da bude domaćin sa drugom zemljom.

Lukašenko je danas ponudio Faselu da Belorusija sama organizuje turnir, navodeći da bi to bio „najbolji svetski šampionat u istoriji“.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Zbog učešća na protestu, uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije bacanjem suzavca i šok-bombi, vodenim topovima i hapšenjima demonstranata i aktivista, masovni protesti ne jenjavaju ni posle pet meseci.

Lukašenko je predsednik Beloruskog olimpijskog komiteta od 90-ih godina prošlog veka, a na čelu države je od 1994.

Međunarodni olimpijski komitet je u decembru suspendovao Lukašenka sa svih olimpijskih aktivnosti, uključujući Letnje olimpijske igre u Tokiju, navodeći da Beloruski olimpijski komitet nije zaštitio sportiste od diskriminacije zbog njihovih političkih stavova.

(Agencije)

Ostavite komentar