MANDIĆ: Milatović poručio Spajiću da se vrati razgovorima i odustane od eksperimenata

0
168

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) Andrija Mandić izjavio je da je ta koalicija dala veliki doprinos pobjedi Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima i da želi da bude dio nove vlade.

Mandić je za današnju Politiku rekao da svi koji žele da koaliciju ZBCG smjeste u opoziciju ne mogu to uraditi, a da ne vrate bivši režim na vlast.

Istakao je da je ključno pitanje da li neko želi da izda volju naroda koja je iskazana na nedavnim parlamentarnim izborima ili ne.

“Kada je ponuda mandatara postala javna, kako smo se i dogovorili da nam je saopšti, mi smo je prihvatili. Zato neozbiljno zvuče nasilno isforsirani zaključci mandatara da smo krivci za nepostizanje dogovora”, rekao je Mandić.

On naglašava da je neodrživo i neprihvatljivo da autentični predstavnici srpskog naroda budu van vlade, naroda koji je dominantno učestvovao u, kako kaže, obaranju posljednje diktature u Evropi.

“Takvu antisrpsku politiku je Milo Đukanović vodio dugi niz godina i imao snažnu podršku raznih međunarodnih krugova za politiku diskriminacije i nasilne asimilacije. Kada je taj režim pao, posljednje što smo mogli očekivati je da neko od pobjednika izbora pokuša da to nastavi da radi”, naveo je Mandić.

Dodaje da je koalicija “Za budućnost Crne Gore” dala veliki doprinos pobjedi Jakova Milatovića, dok su, sa druge strane, Mila Đukanovića podržali “oni kojima danas Milojko Spajić želi da preda ključeve vlade”.

“Zato ohrabruje ova posljednja izjava predsjednika Crne Gore Milatovića, koji je locirao problem i koji želi da se ponovo uspostavi koncept koji je dao rezultate na predsjedničkim izborima i prilikom formiranja većine lokalnih vlasti u Crnoj Gori. I naš stav je upravo da se ne rasipa ona energija kojom smo pobijedili 30. avgusta, i da okosnicu vlade čine oni koji su podržali Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima”, istakao je Mandić.

Podsjetio je da je Milatović u ime pokreta “Evropa sad” nedavno vodio razgovore oko formiranja vlasti u Podgorici. Kako kaže, veoma je lako postignut dogovor da se u glavnom gradu, gdje živi trećina građana Crne Gore, primijene normalni demokratski standardi i uspostavi vlast od pobjednika lokalnih izbora, a DPS i njihovi sateliti presele u opoziciju.

“Upravo sam izjavu Milatovića shvatio kao njegovu poruku mandataru Spajiću da se vrati na provjereni i uspješni način razgovora i odustane od problematičnih eksperimenata. Želim da vjerujem da će se Spajić vratiti poštovanju volje naroda i da neće otići putem izdaje te volje”, rekao je Mandić.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo nekih uticaja spolja na pregovore o formiranju vlade, predsjednik Nove srpske demokratije je rekao da nije nikakva tajna da su neke ranije vlade u Crnoj Gori sastavljali ambasadori velikih zapadnih sila i da nije nikakvo čudo da su neki od tih ambasadora zaključili da i ovu vladu treba da sastave baš oni.

“U Crnoj Gori ima jedan broj političara i ljudi iz javnog života kojima dan počinje tako što idu u neku ambasadu po mišljenje i stav. Tim pojedincima je mnogo važnije šta će im reći neki gost o njihovom domaćinstvu nego njegovi ukućani čije sudbine i životi zavise od odluka i izbora koje treba da donesu oni sami. Vreme je da Crna Gora prestane da bude kolonija, vreme je da o njenoj sudbini odlučuju njeni građani”, rekao je Mandić.

(RTCG)

Ostavite komentar