Marinko Umičević: Očekujem revizorski izvještaj o radu “Eko toplane”

0
172

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka i odbornik u banjalučkoj gradskoj Skupštini, rekao je da smo ove godine, kao i prethodne, svjedoci lošeg grijanja u Banjaluci, te dodao da je od momenta kad je napravljena “Eko toplana” bilo jasno da se građani neće ogrijati.

“Kad sam bio na otvaranju ‘Eko toplane’, prvo što sam otišao da pogledam je kolika je izlazna temperatura koja ide u vrelovod. Izlazna voda bi trebalo da bude vrela i zato se zove ne toplovod nego vrelovod da bi se građani ogrijali. Hvala svetom Petru da ni prošle godine, a ni ove godine još nema jake zime. Kada nam je objašnjavano funkcinisanje te eko toplane rečeno je da se grije na sječku. Međutim, to je obmana kao i cijela ta priča. Kakva sječka, to su balvani koji se drobe i lože, a sječka ostaje u šumi i trune”, istakao je Umičević. On je naveo da bi volio da se javno objavi ugovor koji Grad Banjaluka ima sa “Eko toplanom”.

“Smatram da bi grad trebalo da krene u proces preuzimanja toplane. Evo, već je počelo sa traženjem podsticaja od grada, a ti koji su pravili toplanu očigledno su to sve i planirali. Sada se traži da se grad zaduži za vrelovod. Grad bi trebalo, kao što se radi svugdje u svijetu, da napravi odvojeno preduzeće toplovod, da to bude posebna firma”, rekao je on i dodao da bi želio da na sljedećoj sjednici Skupštine grada Banjaluka dobiju izvještaje revizora, gradskog i revizora zaduženog za “Eko toplanu”. Prema njegovim riječima, dobit koju je prikazala “Eko toplana” u prošloj godini manja je od dobiti koju je imala Tvornica obuće “Bema”.

“Osim toga poznato je da su većinski vlasnici toplane u Banjaluci vlasnici i toplane u Gradišci pa nije nemoguće da se zbog dobiti i drugih stvari manipuliše i cirkuliše balvanima. Jednostavno, grijanje u Banjaluci je katastrofa. Postali smo taoci te takozvane ‘Eko toplane’ i dosta tu ima prljavog veša koji bi revizija trebalo da predoči Gradu i odbornicima. Džabe i rekonstrukcija mreže, ako nemamo dovoljnu temperaturu vode koja ide prema potrošačima. Dobro je moja baba rekla ‘nećete se vi od te toplane ogrijat’, pa izgleda da i nećemo”, u svom stilu je zaključio Umičević, a u rješavanje ovog problema bi se svakako trebali uključiti i drugi.

N.Sp.

Ostavite komentar