MEDIJI ISMIJAVAJU NJEMAČKU: Vakcinacioni puž, gubi kovid-krunu

0
201

U komentaru o toku epidemije korona virusa u Njemačkoj Dojče vele piše da je prije godinu dana Njemačka bila uzor u borbi protiv korone, a da danas dopisnici te redakcije iz cijelog svijeta prenose kako je Njemačka postala predmet podsmijeha i sažaljenja.

Naslovna strana britanskog Telegrafa je glasila: “Kako je Njemačka uradila sve kako treba, dok je Britanija griješila?“, novozelandski Herald je Njemačku svrstao u dobitnike pandemije, proglašavajući je svjetskim primjerom, ali su svi ovi hvalospjevi nastali prije otprilike godinu dana, navodi se u tekstu.

Dodaje se da najviše podsmijeha Njemačkoj zbog sporog početka vakcinacije dolazi iz Velike Britanije, gdje se vlada hvali da je vakcinisala već trećinu stanovnika.

Dejli mejl prenosi naslov njemačkog bulevarskog lista Bild: “Njemačka je vakcinacioni puž”, a Fajnenšal tajms piše da “Njemačka gubi kovid-krunu”. Londonski Tajms podsjeća na komentar u berlinskom Bildu “Dragi Britanci, zavidimo vam”, dok San podrugljivo odgovara “Mi vama ne zavidimo”, navodi DW.

U SAD, gdje se vakciniše na stadionima, u samoposlugama pa čak i u crkvama, u kojoj se dnevno utroši i po tri miliona doza, mnogi Amerikanci osjećaju prema Njemačkoj nešto što je gore od podsmjeha – sažaljenje, prenosi DW i dodaje da i Rusija vakciniše iz sve snage, u klinikama, tržnim centrima, a u Moskvi čak i u operi.

Takođe se ukazuje da je Izrael već vakcinisao više od polovine stanovništva sa najmanje jednom dozom Fajzerove vakcine, a da će taj nivo Njemačka dostići tek u julu ili avgustu.

U Njemačkoj se poneko nada da će se uskoro vakcinacija ubrzati, ali više niko ne računa sa tim da bi Njemačka mogla da postane uzor, kao prije godinu dana, ističe DW.

Ostavite komentar