Meksiko će 2024. dobiti prvu predsjednicu, vodeće stranke kandidovale dvije žene

0
48

Dvije žene će se prvi put boriti za mjesto predsjednice Meksika sljedeće godine nakon što je vladajuća stranka imenovala bivšu gradonačelnicu Mexico Cityja Claudiju Sheinbaum kao svoju kandidatkinju.

Sheinbaum, 61-godišnja naučnica po obrazovanju, suočiće se sa Xochitlom Galvez, otvorenom poslovnom ženom i senatoricom domorodačkih korijena izabranom da predstavlja opozicionu koaliciju, Široki front za Meksiko.

Jedna od njih dvije će po svoj prilici postati prva žena predsjednica Meksika, a obje su pozvale na “pucanje staklenog plafona” u naciji koja želi da se riješi tradicije mačizma.

Stranka Morena predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora objavila je u prošlu srijedu da je Sheinbaum pobijedila na internom takmičenju za izbore u junu 2024. godine, pobijedivši rivale, uključujući bivšeg ministra vanjskih poslova Marcela Ebrarda.

“Danas je pobijedila demokratija”, rekla je tada Sheinbaum i dodala: “Predsjednica republike će biti žena!”

Sheinbaum je nepokolebljivo pristalica i osoba od povjerenja Lopeza Obradora, koji uživa rejting veći od 60 posto, ali po ustavu mora napustiti funkciju nakon jednog šestogodišnjeg mandata.

„Sheinbaum je vjerovatno najveća saveznica u političkoj istoriji Lopeza Obradora“, rekao je analitičar Pablo Majluf.

Liderica studenata 1980-ih, Sheinbaum je služila kao sekretar za ekologiju u Mexico Cityju kada je Lopez Obrador bio gradonačelnik od 2000. do 2005. godine.

Bila je portparol Lopeza Obradora tokom njegove neuspjele izborne kandidature 2006. godine, a sama je bila gradonačelnica Mexico Cityja od 2018. do ranije ove godine kada je odstupila da bi se kandidovala za predsjednicu.

“Djevojke u meni vide primjer”, rekla je Sheinbaum za magazin Gatopardo.

“Biti prva žena predsjednica bio bi istorijski događaj u našoj zemlji”, dodala je.

I Morena i opozicioni blok odlučili su da koriste ispitivanje javnog mnijenja kako bi odabrali svoje kandidate.

Kao i Lopez Obrador, Sheinbaum sebe prikazuje kao braniteljicu siromašnih, uključujući domorodačke zajednice.

Ulazak Galvez – rođene od oca starosjedilaca Otomija i majke miješane rase – već je uzdrmao predsjedničku trku.

Njeno ime znači “cvijet” na jeziku domorodačkog naroda Nahuatl, a njeno porijeklo je izdvaja od tradicionalne konzervativne opozicije.

Nosi autohtonu odjeću, koristi kolokvijalni jezik začinjen psovkama i poznata je po tome što putuje po Mexico Cityju biciklom.

Opozicionu koaliciju čine Institucionalna revolucionarna stranka – koja je vladala zemljom više od 70 godina, do 2000. – konzervativna Stranka nacionalne akcije i ljevičarska Stranka demokratske revolucije.

Galvez, 60-godišnja kompjuterska inženjerka, kritikovala je sigurnosnu strategiju Lopeza Obradora i rekla da su “jajnici potrebni” da bi se suprotstavili organizovanom kriminalu.

U istraživanju koje je 28. augusta objavio časopis Reforma, 46 posto ispitanika reklo je da bi glasalo za Sheinbaum u dvosmjernom takmičenju, u poređenju sa 31 posto za Galvez.

(Agencije)

Ostavite komentar