“MI SE SVOG NARODA NE ODRIČEMO” Čestitka predsjednika Crne Gore izazvala brojne reakcije u regionu

0
192

Privatna čestitka povodom Dana Republike Srpske koju je uputio predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić predsjednici Željki Cvijanović izazvala je brojne reakcije u javnosti Crne Gore i regiona, a prema mišljenju analitičara i poslanika vlasti u crnogorskom parlamentu ovaj orkestrirani napad je još jedan pokušaj delegitimisanja prava Srba i pokušaj dosadašnje vlasti u Podgorici da zadrži monopol nad ideološki obojenom spoljnom politikom.

Predsjednica RS Željka Cvijanović zahvalila je premijeru Crne Gore na upućenoj čestitki, nakon čega su uslijedile brojne reakcije, prije svega, Bošnjačke stranke i političara iz Sarajeva. Iz Krivokapićevog kabineta odgovorili su da je riječ o privatnom telefonskom pozivu i da zvanične čestitke nije bilo.

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Marko Kovačević rekao je za “Glas Srpske” da je ovih dana u Crnoj Gori primjetna velika hajka na Republiku Srpsku čiji cilj je delegitimisanje svakog oblika organizovanja srpskog naroda na Balkanu.

– Srbi u Crnoj Gori su godinama diskriminisani i neko želi da se ta praksa nastavi. Mi nikome ne želimo zlo, ne želimo bilo koga da diskriminišemo, želimo da živimo u miru, da sa svima ostalima radimo na dobro Crne Gore i njenih građana. Ne želimo prava za sebe, a da ih bilo kome oduzmemo, već želimo da jednaka prava imaju svi – rekao je Kovačević.

On kaže da je strah  pojedinaca od toga da Srbi budu ravnopravni u crnogorskom društvu potpuni šovinizam i mržnja, koji koči dalji napredak društva.

– Ne može se bilo koji politički blok u Crnoj Gori okupljati na mržnji prema bilo kome, a pogotovo ne prema srpskom narodu. Blok koji je antisrpski ne može biti ni procrnogorski, ni građanski, ni multikonfesionalni i okupljati se politički na mržnji prema Srbima. Ipak mislim da će razum pobijediti i da će svi shvatiti da Crna Gora mora da diše na oba svoja plućna krila. Mi se svakako nećemo dati. Lijepo možemo sa svakim, ali ćemo braniti i odbraniti sebe kad god budemo napadnuti. Ova hajka na RS im neće pomoći jer se mi svog naroda niti stidimo niti odričemo – istakao je Kovačević.

Politički analitičar Đorđije Malović kaže za “Glas Srpske” da je ova antisrpska histerija izazvana vještački, te da predstavlja pokušaj bivšeg režima da zadrži monopol ideološke kontrole, kako unutrašnje, tako i spoljne politike.

– Ova pomama je bazirana na ograničenosti koja proizlazi iz naglašenog antisrpskog raspoloženja, očigledno ne samo prema Srbima u Crnoj Gori, već i van njenih granica. Očigledno je da postoji tendencija da se stigmatizira bilo kakav vid unapređenja bilateralnih odnosa RS i Crne Gore, u namjeri da se u regionalnoj javnoj sferi obezbijedi dominacija narativa o “genocidnom karakteru” RS, te konačno, da se izdejstvuje revizija Dejtonskog sporazuma u smjeru njene desuverenizacije – ističe Malović i dodaje da je očigledno da bi u Bošnjačkoj stranci najsrećniji bili kada Srpska ne bi postojala, a kad bi Srbija bila podanički postavljena prema svemu što su interesi njenog naroda.

Ugodno i optimistično

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je juče da je razgovor sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem bio ugodan i optimističan.

– Počeo je lijepim prigodnim čestitkama povodom svih naših praznika, a završio našom iskazanom spremnošću da unapređujemo saradnju u svim oblastima na dobrobit naših građana. Da li će to neko napadati ili kvalifikovati kao privatni ili zvanični razgovor, meni je nebitno. Ali mi je bitno da gradimo bolje razumijevanje sa svim zemljama u okruženju i da razgovaramo o infrastrukturnom povezivanju, privrednoj saradnji i svemu što je važno za naše građane – naglasila je predsjednik Srpske u izjavi za “Novosti”.

(Glas Srpske)

Ostavite komentar