Microsoft dostigao tržišnu granicu od 2 milijarde dolara

0
299

Kompanija Microsoft je i zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrijednost prelazi 2 milijarde dolara.

Tehnički div je tek druga američka kompanija kojom se trguje javno, iza Applea (AAPL), koja je postigla takvu vrijednost. Naftna kompanija Saudi Aramco, koja je javno izašla 2019. godine, također je prethodno prešla tu granicu, iako je njena tržišna kapitalizacija u utorak iznosila 1,88 milijarde dolara.

Microsoftova (MSFT) tržišna kapitalizacija premašila je 2 milijarde dolara tokom trgovanja u utorak. Njegove dionice popele su se za 1,1 posto na 265,51 dolara.

Kompanija je dostigla prekretnicu od 2 milijarde dolara nešto više od dvije godine nakon što je prvi put prešla granicu tržišne kapitalizacije od milijarde dolara, a tome je uveliko doprinio Covid-19. Pandemija je značila da ljudi provode više vremena na svojim uređajima, povećavajući potražnju za Microsoftovim računarima, igraćim sistemima i platformom za računarstvo u oblaku (cloudu).

Microsoftove dionice porasle su za 64 posto od marta 2020. godine, kada su u Sjedinjenim Američkim Državama blokade zbog pandemije počele pokazivati efekte.

U aprilu je Microsoft izvijestio da je prodaja porasla za 19 posto u odnosu na prošlu godinu, na 41,7 milijardi dolara za tri mjeseca koja su završila 31. marta.

“Tokom godine pandemije, krivulje usvajanja digitalnih medija ne usporavaju se. Gradimo oblak za sljedeću deceniju, proširujemo tržište i inovacije u svim slojevima tehnološkog razvoja kako bismo pomogli našim kupcima da budu otporni i transformišu se”, rekao je ranije izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Appleova tržišna vrijednost prošlog augusta prošla je 2 milijarde dolara, a trenutno iznosi 2,24 milijarde dolara. Sada je Microsoft dostigao njegov nivo , s još dvije velike tehnološke kompanije, Amazonom (AMZN) i Googleom (GOOGL GOOGLE), koji su im za petama. Amazonova tržišna kapitalizacija dostigla je u utorak 1,77 milijarde dolara, a Googleova matična abeceda (Alphabet) dostigla je 1,67 milijarde dolara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar