Milan Miličević: Velikim projektima poboljšati kvalitet života u Tesliću

0
485

Iako u teškim uslovima pandemije, opština Teslić će iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti značajna sredstva za razvoj opštine.

“Konkretno, za infrastrukturne projekte je planirano 3,9 miliona KM . Ova sredstva će biti usmjerena prema izgradnji vodovoda, puteva, mostova, gradskih ulica, kao i za njihovu  projektnu dokumentaciju”, rekao je u intervjuu za Načelnik.net Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Jedna od najaktuelnijih svjetskih tema trenutno je pandemija korona virusa. Broj zaraženih je iz dana u dan sve veći. Kako se Opština Teslić nosi sa ovom situacijom? Koliko je korona poremetila planove kada su u pitanju projekti i samo funkcionisanje opštine?

MILIČEVIĆ: Od samog početka pandemije smo veoma ozbiljno shvatili obavezu provođenja mjera za sprečavanje širenja virusa korona koje prilagođavamo trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Neujednačene mjere u entitetima su naročito rizične za opštine koje se nalaze na granici dva entiteta kao što je i opština Teslić. Mnogo je posla pred nama kad je u pitanju pandemija i mi ćemo ga i dalje odgovorno raditi poštujući medicinske principe. Trenutno je glavno pitanje kada ćemo imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina.

Značajne su ekonomske posljedice pandemije i u Tesliću. Smanjenje budžetskih prihoda se zbog toga kreće oko 30%. Bez obzira na sve navedene probleme, opština Teslić i u ovakvim uslovima uz sprovođenje svih potrebnih epidemioloških mjera, nastoji da se život odvija što normalnije, kako za stanovništvo, tako i za privredu.

Funkciju načelnika Opštine Teslić obavljate od 2012. godine. Da li ste zadovoljni rezultatima? Na šta ste posebno ponosni?

MILIČEVIĆ: Nisam zadovoljan. Želio sam uraditi mnogo više za svoju opštinu, ali desile su se stvari koje uopšte nisam mogao predvidjeti. Svi  bitni projekti koje smo aplicirali prema Vladi Republike Srpske i nadležnim ministarstvima su blokirani. Kreatori tih opstrukcija i na lokalnom i na republičkom nivou su bili funkcioneri SNSD-a iz Teslića koji su se nalazili ili se i danas nalaze na najvišim položajima u Republici Srpskoj. U tom periodu izgubljeno je projekata i investicija vrijednosti oko 10 miliona KM. Za mene je  neshvatljivo da takva bolesna politika može uopšte postojati, ali treba raditi dalje i pokušati nadoknaditi izgubljeno.

I u takvim uslovima, postoji mnogo projekata koje smo uspjeli realizovati. Posebno sam ponosan na projekat proširenja i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže koji je investiciono najveći poslijeratni projekat u Tesliću, koji je vodu i kanalizaciju doveo do domaćinstava koja ih ranije nisu imali. Ovaj projekat se nastavlja i u punom kapacitetu će biti završen u narednom periodu.

Radovi na izgradnji sekundarne distributivne vodovodne mreže za mjesnu zajednicu Vlajići su uveliko u toku. Vrijednost projekta je skoro pola miliona KM. Koji je rok za završetak radova, kako teku radovi?

MILIČEVIĆ: Izgradnja vodovodne mreže u Vlajićima je samo dio velikog projekta proširenja vodovodne i kanalizacione mreže na dvije trećine teritorije Opštine Teslić. Što se tiče Vlajića može se očekivati da će do polovine godine projekat biti završen.

Teslić je jedna od najvećih opština u Republici Srpskoj, sa bogatom turističkom ponudom. Koliko su turistički potencijali iskorišteni?

MILIČEVIĆ: ZTC Banja Vrućica je simbol uspjeha u turizmu ne samo Teslića nego i regionalno, ali treba znati da Teslić ima još mnogo atraktivnih lokacija koje tek treba promovisati i u njih ulagati. Tu je planina Borja i hotel „Hajdučke vode“ koji je već centar zimskog i wellness turizma. Velika šansa je seoski-etno turizam koji je u ekspanziji, a Vučja planina je ogroman kapacitet koji predstavlja budućnost turističke ponude kad je u pitanju zimski turizam i ona zahtijeva ogromna ulaganja.

Koliko se sredstava iz budžeta izdvaja za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje? Kolika su ulaganja u ruralni razvoj?

MILIČEVIĆ: Izdvajanja za podsticaje u poljoprivredi iznose oko 300.000 KM godišnje. Namijenjena su komercijalnim i nekomercijalnim gazdinstvima, a odnose se na stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, plasteničku proizvodnju, proizvodnju mlijeka itd. Poseban značaj se posvećuje kapitalnim ulaganjima u poljoprivredu kao što je sufinansiranje izgradnje mini hladnjača, izgradnje ribnjaka i slično. Takođe se ulaže u edukaciju poljoprivrednih proizvođača i posjetu sajmovima.

Kako ocjenjujete trenutni poslovni ambijent u Tesliću? Na koji način privući domaće i strane investitore?

MILIČEVIĆ: U Tesliću je zaposleno oko 8.000 ljudi u raznim granama privrede. Najviše u drvoprerađivačkoj industriji, tekstilnoj, industriji kože i obuće, hemijskoj industriji, metalskoj industriji, turizmu, ugostiteljstvu…

Oko 2.500 radnika aktivno traži posao. Naša šansa je u dvije uređene poslovne zone – Borje i Lanara gdje već postoji značajan broj privrednih subjekata i gdje postoji još veoma atraktivnih prostora za koje postoji zainteresovanost. Podsticaji za zapošljavanje u privredi iz budžeta opšine daju značajne povoljnosti za domaće i strane investitore, a tu su i povoljnosti kroz brzu i efikasnu proceduru registracije preduzeća. Značajni su i podsticaji iz budžeta za samozapošljavanje koji se odnose na male preduzetnike. U ovoj godini u budžetu opštine je u ove svrhe predviđeno 250.000 KM, a u proteklih 8 godina uloženo je nekoliko miliona KM iz budžeta, kao i donatorskih sredstava međunarodnih organizacija. Rezultat ovih mjera je oko 2.000 novozaposlenih radnika u odnosu na period prije 9 godina.

Kakvi su Vam planovi za naredni period, koje ste ciljeve kao prvi čovjek Teslića stavili pred opštinu?

U toku su ili su pred nama značajni projekti:

1. Izgradnja sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže u velikom broju mjesnih zajednica.

2. Izgradnja filter stanice odnosno takozvane “fabrike pitke vode“ u Studencima koja će riješiti pitanje vodosnabdijevanja u narednih 100 godina sa savremenom tehnologijom prečišćavanja i pumpnim postrojenjima kao i modernom laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode.

3. Izgradnja novog gradskog mosta

4. Izgradnja kružnog toka u centru grada

5. Izgradnja tranzita za teretni saobraćaj kroz industrijsku zonu Borja

6. Nastavak uređenja grada i putne infrastrukture

7. Nastavak uređenja korita rijeka Velike i Male Usore

8. Rekonstrukcija i modernizacija manifestacionog trga

To su veliki projekti koji će značajno poboljšati kvalitet života u Tesliću.

(Aldijana Mirković)

 

Ostavite komentar