MILANOVIĆ: Ne mogu dati garancije za Tačija, nisam neprijatelj Srba

0
219

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantovao je, kako se navodi, navodno pisanje medija u Srbiji da je nudio garancije Specijalnom sudu u Hagu da bi se bivšem kosovskom predsjedniku haškom optuženiku, Hašimu Tačiju omogućilo da se brani sa slobode, prenijela je Radio Slobodna Evropa.

“To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje”, kazao je Milanović novinarima u Sisku.

Inače, informaciju da je Hrvatska spremna da da garancije Sudu u Hagu za Tačija prvi je lansirao prištinski portal “Reporteri”, što su prenijeli neki srpski mediji.

Portal je prošle sedmice prenio da je donedavna poslanica u Hrvatskom saboru Ermina Ljekaj Prljaskaj izjavila je da “Hrvatska podržava Kosovo i da je raspoložena da obezbijedi kauciju za Hašima Tačija i druge haške pritvorenike”.

Ona je tada najavila i da će hrvatski ministar ministra spoljnih poslova Gordna Grlić Radman doputovati u Prištinu u četvrtak, 6. maja.

Milanović je podsjetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Tačija rekao da ooptužnici misli “sve najgore”.

Ocijenio je da je optužnica protiv Tačija način da se “upropasti regija”.

“Sada će mi to vjerovatno neko u beogradskoj čaršiji zamjeriti, ali ja nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću to ikada biti. Naprosto smatram da je to štetno. Tačija je trebalo davno optužiti ili ostaviti na miru, jer neki ljudi iz Beograda prolaze lišo (nedirnuti op.a.)”, poručio je Milanović.

(Tanjug)

Ostavite komentar