Mještani rekli “ne” rudnicima teških metala na Ozrenu

0
367

Iako vlast podržava aktivnosti ”Lykos Balkans metal”, na najave da u ovoj sedmici počinju bušenja na četiri planirane bušotine, za što su pripremljene i platforne i izgrađeni pristupni putevi, pobunili su se meštani. Posebno Sočkovca, koji je u istorijskim dokumentima obeležen kao područje sa velikim nalazištima nikla.

Geološka istraživanja koja, po odobrenju Ministarstva energetike i rudarstva RS, na planini Ozren, kod Doboja i Petrova, izvodi kompanija “Lykos Balkans metal”, Miloša Bošnjakovića, australijskog biznismena porijeklom sa ovih prostora, nisu naišla na dobrodošlicu kod većeg dijela meštana ovog područja.

Ozrenci ne žele da se ovaj prirodni dragulj ekološki uništi, jer potencijalni investitor planira da po završetku trogodišnjeg istraživanja ovdje otvori i rudnik. A tvrde da su im već i dosadašnje aktivnosti pomenute kompanije, na ovom području, nanijele štetu.

No, Bošnjaković se ne obazire na to, fokusirajući se na dobre odnose sa vlašću, kako lokalnom, tako i entitetskom.

„Na bazi istorijske građe i dokumenata Geološkog zavoda u Zvorniku očekujemo bakar, cink i olovo. Vrlo često te bazične metale prate i plemeniti metali, sad je samo pitanje da se geološkim istraživanjima utvrdi njihova količina, ima li tu ekonomije da se ide u sljedeću fazu investicija“, izjavio je Miloš Bošnjaković na sastanku sa Gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, od koga očekuje podršku i lobiranje kod republičkih vlasti da “Lykos Balkans metal”, osim na području Petrova dobije koncesijje i na dobojskom području.

Početna podrška nije izostala, pa je Jerinić izrazio očekivanja da bi to moglo donijeti korist i ovoj lokalnoj zajednici.

„Istraživanje se proširuje na 50 kilometara kvadratnih, tako da je to taj prostor od Petrova i Brezika spušta prema Boljaniću, Paklenici i Striježevici, to jest kompletno područje Ozrena biće obuhvaćeno ovim ispitivanjem“, rekao je Jerinić.

U proteklom periodu istraživanja pokazalo se da na površini ima bakra, a prema predratnim dokumentima na Ozrenu ima i mnogih drugih ruda i metala, što je dokumentovao i Geološki Zavod RS.

No, iako vlast podržava aktivnosti “Lykos Balkans metal”, na najave da u ovoj sedmici počinju bušenja na četiri planirane bušotine, za što su pripremljene i platforne i izgrađeni pristupni putevi, pobunili su se meštani. Posebno Sočkovca, koji je u istorijskim dokumentima obeležen kao područje sa velikim nalazištima nikla.

„Nećemo dozvoliti da nam uništavaju puteve teškom mehanizacijom, brinemo za vodosnabdevanje, jer će bušenje promjeniti tok podzemnih voda i izvora. Već su nam uništena poljoprivredna imanja, sjeku nam šumu bez pitanja i prijete kada se usprotivimo toj njihovoj bahatosti“, kaže Slobodan Popović iz mjesne zajednice Sočkovac, dodajući da, po njegovim saznanjima, na prostoru ove MZ, prema prostornom planu opštine Petrovo, nisu predviđene ovakve aktivnosti.

Mještani sumnjaju da u cijelom ovom poslu ima i koruptivnih radnji, te, naglašavaju da ih niko nije pitao za mišljenje u procesu dobijanja koncesije od Vlade RS i početka istraživanja.

Čini se da je pomalo iznenađen i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, rekavši da su već obavili konsultacije sa resornim ministarstvom, te da će se o proširenju radova, odnosno projekta, izjasniti Skupština opštine.

„Znam da su kopali po površini, a saznao sam da su sada dogovorili i neka bušenja, a kako su nam stručnjaci objasnili da na području predviđenom za bušenja ima i izvorišta s kojih se snabdjeva opština moraćemo biti obazrivi“, kaže načelnik ove ozrenske opštine.

U Sočkovcu susjednom Kakmužu su mještani čak blokirali prolazak mehanizacije koja je protekle nedjelje pripremala platforme za bušotine, ali su ih vozila zaobišla i ipak stigla na odredište i pripremila teren, pa je čak, prema tvrdnjama mještana, dovedena i voda za potrebe bušenja. Međutim, Ozrenci su u obraćanju portalu Antikorupcija.info najavili odlučne akcije u zaštiti ove planinske ljepotice i zdrave životne sredine na njoj.

„Samo branimo svoje pravo na čist zrak, pitku vodu, štitimo svoja imanja i neće nas uplašiti prijetnje sa kojima se susrećemo“, kaže nam Sočkovljanin Slobodan Popović, tvrdeći da je veliki broj Ozrenaca potpisao peticiju da se ne dozvole daljna geološka istraživanja na ovoj planini, a pogotove otvaranje rudnika.

Inače, Bošnjaković je rođeni Tuzlak koji je završetkom rata 1996. godine otišao iz Bosne i Hercegovine prvo na Novi Zeland, potom u Australiju. Po povratku u BiH radio je na geološkim istraživanjima u Varešu, a australska kompanija čiji je on član uprave i suvlasnik postala je vlasnik rudnika barita, cinka i olova u Varešu. Osnovao je i kompaniju „Seven Plus“ sa kojom je namjeravao krenuti u iskopavanje rude hroma na prostoru Tribije u blizini Vareša. Nije poznato, dokle je došao sa realizacijom tih planova, ali je izvjesno da je sa Zvijezde prešao i na susjednu planinu Ozren, gdje, od lokalnog stanovništva nije baš dočekan sa oduševljenjem.

Poslednje informacije su da bi 23. novembra mogao biti imenovan za direktora kompanije „Balkan Istraživanja“ sa sedištem u Beogradu. Ova podružnica australijske „Balkan Mining and Minerals“ do septembra ove godine poslovala je pod nazivom “Jadar Lithium d.o.o.”, ali je promjenila ime na nagovor PR agencija, zbog protesta stanovništva u susjednoj zemlji duž rijeke Drine zbog istraživanja i najava da će u svom „dvorištu“ dobiti rudnik „baterijskih metala“, odnosno litijuma i nikla.

(antikorupcija.info)

Ostavite komentar